Ingredience
- 300 gramů karotky
- 30 gramů olivový olej
- 200 gramů voda
- 2 gramy sůl
- 5 gramů citronová šťáva
Recept
Začne to receptem. Koukáte se na Zdeňka Pohlreicha, jak dělá polníčkový salát a pomyslíte si: „Hele, to bych mohl taky připravit“. A ano, když na to přijde, tak to připravíte. A pak vaříte dál. Na řadu přicházejí čím dál složitější recepty a jednoho dne zjistíte, že tu a tam zkoušíte nové kombinace a nebo vaříte úplně na vlastní pěst. Když k ruce nemáte koriandr, použijete kmín. Namísto špenátovo-oříškového pesta servírujete pesto s bazalkou a piniovými ořechy, které je navíc ještě o něco lepší.
Jakmile se ve vaření dostanete na určitou úroveň, recepty začnou fungovat spíše jako inspirace než jako přesný návod. Dávají vám nápady, s nimiž si můžete pohrát a intuitivně si je přizpůsobit svým vlastním chutím. Ale to, co je k tomuto procesu potřeba, je technika a technika může být zvládnuta pouze prostřednictvím praxe.
V tomto článku vám nabízíme návod, jak proměnit tvrdou zeleninu (v tomto případě karotky) ve sladký máslový zážitek a to aniž byste ji zbavili veškerých živin. Nejedná se o nic těžkého, takže tyto karotky třeba zařadíte do svého pravidelného jídelníčku.
Postup
1 Hotovo 5 |
Připravíme karotkyKarotky pečlivě omyjeme, oškrábeme a po délce nakrájíme na polovinu. Pokud je připravujeme předem, přikryjeme je vlhkou papírovou utěrkou a uskladníme je v lednici až do doby, než je budeme potřebovat. |
2 Hotovo 15 - 20 minut |
Uvaříme karotky |
3 Hotovo 5 |
Dokončovací práce, servírujemeDalších 5 minut nechte karotky vařit bez pokličky. Jakmile budou krásně karamelizované a propečené, posolte je a zalijte citronovou šťávou. V případě potřeby je nakonec posypte čerstvě nasekanou petrželí. |