Udělejte si sous vide ještě dnes: Metoda hrnce na sporáku
Šťavnatý, chutí nabitý a neuvěřitelně jemný sous vide steak je mimořádné jídlo, které si můžete udělat ještě dnes a to aniž byste měli nějaké speciální vybavení. A steak je teprve začátek. Když budete touto metodou kontrolovat, jak se jídlo vaří, můžete uvařit všechno od ryb až po chřest.
Vařit sous vide znamená provařit jídlo přesně tak, jak si to přejete a to aniž byste se museli bát, že ho převaříte. Nástroje jako je ponorné oběhové čerpadlo mohou tento proces zjednodušit a zpřesnit, ale abyste mohli začít, nepotřebujete žádné nové vybavení. Bude vám stačit hrnec, digitální teploměr a nějaké uzavíratelné plastikové sáčky.
Klíčem k úspěšnému sous vide vaření metodou hrnce na sporáku je držet vodu v požadované teplotě tak dlouho, než se potraviny uvaří. K tomu musíte upravit hořák kamen a posazení hrnce na tomto hořáku. Myslete na to, že voda neustále ztrácí teplotu přes stěny hrnce i přes odpařování vody, takže teplota bude chtě nechtě trochu kolísat. Smiřte se s tím – pokud se vám teplota vody podaří udržet v rozmezí dvou stupňů, odvedli jste skvělou práci.
Pojďme vařit sous vide!
Co budete potřebovat?
- Digitální teploměr
- Uzavíratelný pytlík (ziplock)
- Svorku
1.Připravíme vodní lázeň
Dejte do hrnce dostatečné množství vody. V horní části nechte dostatek místa, aby voda po přidání jídla nepřetékala.
2.Připevněte teploměr (volitelné)
Pokud chcete, můžete digitální teploměr připevnit na stranu hrnce za pomoci svorky.
Stejně tak můžete teploměr ve vodě držet a tu a tam zkontrolovat jeho teplotu.
3.Zahřejte vodu
Vodu v hrnci zahřívejte, dokud nedosáhne požadované teploty. Hořák plotny a samotný hrnec nastavte tak, aby držel stabilní požadovanou teplotu.
Malé varování: Správné nastavení může chvíli trvat. Zařiďte se podle toho. Pravidelným promícháváním vody můžete proces trošku urychlit.
4.Zabalte jídlo
Jídlo vložte do sáčku. Ze sáčku vyžeňte co nejvíce vzduchu (skvělý návod na odstranění vzduchu bez vakuovačky najdete zde).
5.Vařte
Připevněte sáček na stranu hrnce za pomoci svorky. To by potravinám mělo zabránit plavat na hladině vody, což by mohlo způsobit nerovnoměrné uvaření.
Jakmile jídlo vložíte do lázně, vodu opět budete muset přivést na požadovanou teplotu. To může zabrat nějaký čas a to zvlášť pokud máte hodně vody.
6.Dokončete
Maso a mořské plody před servírováním obvykle rychle opečeme na pánvi.
Ano,posílejte mi prosím Vaše recepty.Děkuji
Dobry den, pokud chcete byt informována o nových receptech, staci souhlasit s notifikaci, ktera na Vas vyskoci viz. screen:
Dobrý den , měla bych zájem o posílání receptů Zeleniny metodou sou vide. Děkuji moc.
Dobrý den. Chtěl bych vám touto formou poděkovat a vyjádřit podporu!
Vaše stránky jsou pro mně nejlepší inspirace/kuchařka na začátek sous-vide pokusů na světě! (umím anglicky, původně jsem české stránky ani nehledal, ale tahle má opravdu světovou úroveň takže jsem rád skončil tady).
Rodičům jsem pořídil sous-vide mašinku, ale sám teď dělám pokusy v hrnci, s dobrým teploměrem a technickým vzděláním nemám žádný problém, žádný znatelný rozdíl ve kvalitě vaření. Doporučuju každému, vakuovačka, mašinka ani speciální sáčky prostě nejsou nepostradatelné, včera jsem dělal srdíčka v normálním sáčku z obchodu 😀
Dobry den, mela bych zájem o vase recepty. Dekuji