Co je sous vide?
Představte si, že děláte steak. Pravděpodobně moc dobře víte, jaké barvy a propečení chcete dosáhnout, jinými slovy řečeno, jaké steaky máte rádi, že? Se sous vide jednoduše stačí, abyste hrnec s vodou nastavili na odpovídající čas a teplotu a vždycky dosáhnete přesně takového propečení, jaké si přejete.
Sous vide v současné době nabývá na popularitě díky domácím kuchařům, avšak profesionální kuchaři a pětihvězdičkové restaurace na něj spoléhají celá desetiletí. Jedná se o poměrně jednoduchý způsob vaření, který můžete doma použít ke zlepšení svého oblíbeného jídla, k překonání stresu z vaření při snahách o dosažení požadovaného propečení, aniž by se vám maso připálilo. Díky sous vide vaření se namísto masa můžete soustředit třeba na přípravu lahodné omáčky nebo dezertu.
Pokud vás sous vide pohltí, existuje spousta úžasných věcí, které s ním můžete připravit – dokonalým créme brülée počínaje, smaženým kuřetem nebo uzenými žebírky konče.
Takže jak sous vide funguje? A proč je mnohem lepší, než další způsoby přípravy potravin? Dovolte nám to vysvětlit. Při tradičních metodách vaření proudí teplo z hořáku do pánve a následně i do připravované potraviny, nebo žhnoucí prvky v troubě ohřívají vzduch okolo potravy a vaří ho. Protože vzduch v troubě a kov v pánvi je mnohem teplejší, než je pro danou potravinu vhodné, musíte tuto potravinu z tepla sundat ve správný čas. Dáte-li potravinu pryč příliš brzy nebo příliš pozdě, bude buď převařená a nebo nedovařená.
Ale když namísto trouby nebo pánve vaříte ve vodě, můžete teplotu zvýšit jen natolik, abyste jídlo připravovali přesně při teplotě, kterou chcete. Po uvaření potravinu můžete vyndat z lázně, nebo je ve vodě nechat odpočívat dokud ji nebudete potřebovat – to znamená, že ke sporáku nemusíte pořád běhat a kontrolovat, jak na tom maso je.
Namísto toho si můžete nalít skleničku a odpočívat, bavit se s hosty, nebo se zaměřit na přípravu dalších chodů či na obsluhu hostů. Perfektní jídlo, které je snadné na přípravu a zvyšuje vaše pohodlí – to je důvod, proč je sous vide v restauracích tak populární a proč se jedná o skvělý nástroj i pro domácí kuchaře.
Doporučujeme vám, abyste sous vide také zkusili. Uvidíte, že v kuchyni uvidíte okamžité pokroky. Díky sous vide začnete více vařit, bude vás to více bavit a vaše steaky se mezi všemi vašimi známými stanou legendou.
Tradiční technika vaření
Potraviny jsou perfektně připravené, pouze pokud je z pánve vyndáte v přesný čas.
Nyní se podívejte na graf sous vide vaření. Jak můžete vidět, v přesně ohřáté vodní lázni může vaše jídlo zůstat déle než hodinu a přesto stále bude perfektně propečené. Zavolali vám hosté, že se zdrželi v dopravní zácpě? Nic se neděje, vaše párty může pokračovat bez problémů dál. Právě se dodělaly kotlety, ale vy jste zjistili, že přípravou salátu strávíte o něco déle? Nemusíte se o nic starat, maso stačí nechat ve vodní lázni a vyjmout ho, až se vám to bude hodit. Pravděpodobně už jste si udělali přesný obrázek. Sous vide jídlo je připraveno ve chvíli, kdy jste připraveni jíst. A pokud jste připraveni jíst, vždycky na svém talíři najdete velmi chutné a perfektně připravené jídlo, které by neudělalo ostudu ani profesionálnímu kuchaři.
Sous vide vaření
Jídlo se nikdy nedostane na vyšší teplotu, než k jeho úpravě potřebujete, takže ho v dané vodní lázni můžete ponechat do té doby, než budete jíst.
Vyberte si některý z našich receptů a se sous vide začněte ještě dnes!
Dobrý den.Muzu sous vide připravovat i v parní troubě na požadované teploty?Diky za odpověď
Není možné v parní troubě dosáhnout a udržet teplotu třeba 65 stupňů.
to je blbost,dělám na 57st ,třeba panenku…jde to
Dobrý den,
jak tuto metodu použít v troubě?
Děkuji za odpověď
Sous vide přístroje mají čerpadlo, které teplotu vody drží rovnoměrně v celém objemu nádoby. U trouby tohoto efektu nedosáhnete.
To samozrejme neni pravda. Nektere typy parnich trub napr. od AEG to umoznuji. Bohuzel ne vsechny tento program maji
…i Siemens studiLine má sous-vide program
Sous vide není pečení, ale vaření!!!
To není pravda co píšete. Potraviny nemáčíte ve vodě jako při vaření, je zavakuované ve folii, vůbec jste princip systém sous vide nepochopil.