Je sous vide vaření bezpečné?
Pojďme to rychle uvést na pravou míru. Sous vide (čteme sů víd) není o vaření v plastikových sáčcích. Jedná se o zahřívání potravin přesně na takovou teplotu, aby byly správně provařené a chutnaly výborně.
Vzhledem k zahřívání, nikoliv vaření masa (a dalších pokrmů včetně zeleniny) lidi často napadá, zdali je sous vide bezpečné? Zdali při úpravě stačíme zahubit všechny nežádoucí bakterie? A další velký strašák stojí hned za rohem – neuvolňují se z umělohmotných sáčků během zahřívání náhodou nějaké nežádoucí látky? Na všechny tyto otázky existuje jen jedna jediná odpověď: NE! A my vám teď prozradíme, proč tomu tak je.
Sous vide a bezpečnost
Vaření v plastu může vypadat nebezpečně. V tisku proběhlo několik varovných zpráv ohledně zahřívání některých druhů plastů a studie, kterou se navzájem vylučují, jsou ve zprávách zjednodušovány. Člověka to dokáže zmást.
Členové našeho týmu vaří potraviny sous vide metodou vždy, když k tomu mají příležitost. Vaří pro svoje rodiny i v práci ve svých profesionálních kuchyních. A ničeho se nebojí. Mnohem více se staráme o to, zdali je v kuchyni čisto, než o to, zdali při vaření používáme sous vide sáčky.
Koneckonců studie ohledně stravování se shodnou jenom na jediném – otrava jídlem každý rok zabije více než 50 000 tisíc lidí, přičemž hospitalizováno jsou až 3 miliony lidí. Většina z těchto otrav je přitom způsobena nehygienickým zacházením s potravinami a nedostatečným provařením potravin. A sous vide vaření riziko kontaminace snižuje, neboť brání nebezpečné manipulaci i nedostatečnému provaření.
V současné době o sous vide víme toto: Podle nejnovějšího výzkumu, který jsme na internetu našli, nejbezpečnější pro vaření metodou sous vide jsou plasty potravinářského polyetylenu s vysokou hustotou, polyetylenu s nízkou hustotou a polypropylenu. Z těchto sáčků jsou vyrobeny prakticky všechny sous vide sáčky (minimálně vnitřní vrstva těchto sáčků bývá z polyetylenu).
Z polyetylenu jsou vyrobeny snad všechny značkové plastikové sáčky pro úschovu potravin. V současné době se oblast sous vide aktivně zkoumá a výrobci renomovaných plastů se na základě nově získaných poznatků snaží zvyšovat bezpečnost svých výrobků.
Nyní se ve vaší kuchyni mohou nacházet mnohem nebezpečnější plasty, například měkké plastové obaly (obyčejně vyráběné z polyvinylchloridu nebo polyvinylidenchloridu), která často obsahují škodlivá změkčovadla jednoduše prostupující do tučných potravin jako je sýr nebo maso. Tyto sáčky vám nedoporučujeme. Nikdy. Jídel vystavěných vyšším teplotám (např. ohřívání v mikrovlnce) v těchto plastech byste se měli bát. Oprávněně. Jsme přesvědčeni, že stojí za to pustit nějakou tu korunu navíc a dopřát si plastové obaly z důvěryhodných zdrojů (značkové).
Názory na jednotlivé skutečnosti se pochopitelně mění. Pamatujete si, když jsme si mysleli, že vejce je nezdravé a s chutí jedli bílý chléb? Nebo když jsme věřili tomu, že sušenky s nízkým obsahem tuku nám pomohou zhubnout? Tento týden si myslíme, že červené víno a černá káva našemu organizmu prospívá, ale co když za týden vyjde nová studie a „prokáže“ pravý opak?
V tomto úhlu pohledu bychom se mohli obávat všeho – teflonové pánve, polévek v plechovce nebo krevet v sáčku. Nakonec můžeme vědět jenom to, co víme. A my víme, že rádi jíme maso, mořské plody a zeleninu – všechno zdravé, čerstvé, vařené opatrně tak, aby neztratily svou chuť a texturu. Milujeme jednoduchost sous vide a jeho schopnost uvařit vše přesně. A proto s vámi chceme sdílet všechny recepty a techniky, které vám pomohou povznést tento typ vaření na novou úroveň.
Pokud se vaření sous vide stále ještě bojíte, můžete k vaření navíc použít sklenice. Jak konzervovat potraviny za pomoci sous vide sklenic vám prozradíme v jiném článku.
Samozřejmě že vám nemůžeme zaručit, že se sous vide vařením za pomoci uzavíratelných sáčků není spojené žádné zdravotní riziko. Ale to nakonec nemůžeme u žádného způsobu vaření, či u žádné potraviny. Názory na jídlo se mění a riziko je každodenní součástí našich životů. Snížit ho můžete tím, že při vaření budete postupovat podle přesných návodů a k vaření budete používat pouze kvalitní výrobky/plasty, čímž riziko snížíte na minimum.
Chtěl bych se zeptat na bezpečnost sous vide vaření ohledně salmolely při vaření vajec a drůbežího masa při teplotách 60 stupňú
Pokud zachováte teplotu a zároveň i čas vaření, je tento způsob úpravy potravin naprosto bezpečný.
Dobrý den, jakou myslíte konkrétně teplotu a čas když jsou podle stupně propečení“provaření) rozdílné?
Dobrý den, doporučuji nahlédnout do tabulky vaření sous vide zde. Také v receptech občas uvádím jaké jsou potřeba teploty pro požadované provaření potravin.
DOBRÝ DEN. NENÍ NĚJAKÁ TIŠTĚNÁ KUCHAŘKA, PŘÍPADNĚ KDE JI KOUPIT?
Dobrý den, sous vide kuchařek je spousta, ale bohužel žádná zatím není v českém jazyce, nebo mi to alespoň není známo.
Ano, máte nejspíš pravdu. Marně sháním již dlouhou dobu. Teď nedávno se objevila jedna nová v televizi, ale bohužel opět ne v českém jazyce. A tak se ptám.. Je skutečně takový problém vytisknout překlad?
Dobrý den, obnovuji dotaz – zda již nevyšla kuchařka sous vide v českém jazyce ? Děkuji.
Dobry den, zatim o takoveto kucharce nevime. Pokud se tak stane, budeme na webu o ni informovat 🙂
O kuchařce nevím, ale koukala jsem na kuchyně Lidlu. cz a on tam nějaké recepty má. Nic moc, ale pro začátek dobrý
Dobry den, v niektorom z Vasich clankov ponukate recept na huby, odporucana teplota je 85C. Je tato teplota pre HDPE/LDPE sacok bezbecna? Dakujem, Peter