Jak vybrat správné brambory pro přípravu hranolek?
Na našich stránkách jsme vám nedávno představili recept na přípravu sous vide hranolek. V něm jsme vám radili, abyste vybrali „správné“ brambory. Jenže co to znamená?
Správné brambory pro přípravu hranolek nejsou příliš suché a ani příliš mokré. Možná si řeknete, že se to jednoduše řekne, ale těžko udělá. Opak je ale pravdou. K výběru správných brambor budete potřebovat jenom vodu a trochu soli, z čehož připravíte dva solné nálevy o různé hustotě.
Takže jak vybrat správné brambory pro přípravu sous vide hranolek?
Nejprve si připravte dvě nádoby na solný nálev. Do první nádoby vložte 90 g soli na každý kilogram vody, do druhé nádoby potom 120 g soli na každý kilogram vody.
Následně budete vybrané brambory postupně vkládat do slabšího i silnějšího solného nálevu. V prvním (slabším) solném nálevu by se správná brambora měla potopit. V tom druhém (silnějším) potom zase plavat.
Správná brambora tedy projde postupně oběma testy – v první nálevu se potí, v druhém potom poplave. A to je celé. Následně vám už nic nebrání v tom připravit skvělé sous vide hranolky.
Samozřejmě správný výběr brambor by měl začínat už u výběru chutné bramborové odrůdy a u výběru požadované velikosti, ale to je zřejmě jasné.