4 základní kroky sous vide vaření
Začínáte se sous vide? Přinášíme vám přehledné shrnutí sous vide vaření rozdělené do 4 základních kroků. Popíšeme vám vše, od přípravy samotných potravin až po balení a dokončování. A nakonec vám dáme tip na teploty vaření potřebné k dosažení určitého druhu propečení. Díky tomuto článku se tak můžete stát pokročilými sous vide kuchaři!
Příprava potravin
Potraviny na sous vide vaření připravujeme prakticky stejně, jako potraviny určené ke klasickému zpracování. Nějaké tipy a triky jsme pro vás přesto připravili. Pokud chcete projít procesem sous vide až ke skvělé prezentaci, pokračujte ve čtení zde.
Balení potravin
Balení potravin obvykle zahrnuje uložení jídla do uzavíratelných plastikových sáčků a odstranění vzduchu. Některá jídla je ale lepší připravovat ve sklenicích. Více informací o balení sous vide potravin najdete v samostatném článku.
Tip: Pro sous vide přípravu pokrmů nepotřebujete vakuovačku! Zkuste potraviny zabalit za pomoci vytlačení vzduchu vodou.
Vaření potravin
První, co byste při sous vide vaření měli vždycky zvážit je, jak moc chcete potraviny provařit? Teprve poté můžete zvolit správný čas a teplotu vaření a to u každé jednotlivé potraviny. Nápomocná vám bude naše tabulka časů a teplot. Doporučujeme vám, abyste si ji vytiskli!
Tip: Po čase si každý vytvoří své vlastní preference provaření jednotlivých potravin.
Dokončení potravin
Jakmile potraviny připravíte sous vide, musíte je dokončit. Někdy to může znamenat naporcování, jindy přebalení nebo například dopečení na pánvičce. Pokud se jídlo chystáme podávat okamžitě, maso a některé mořské plody zprudka opečeme na pánvičce – maso tak dostane příjemnou chuť i vůni.
Chcel by som sa opýtať, pri akej teplote a ako dlho mam pripraviť králika?