Sous vide vaření – otázky a odpovědi
Sous vide je poměrně nová metoda vaření. Jelikož ho lidé ještě moc neznají, tak se ptají na nejrůznější souvislosti. Pokud se o sous vide chcete více dozvědět i vy, některé odpovědi na svoje otázky můžete najít o pár řádků níž.
Potřebuji k sous vide vakuovačku?
Ne. Sous vide ve francouzštině sice znamená „vakuově zabaleno“, což je trochu matoucí, nicméně ve skutečnosti vakuovačku vůbec nepotřebujete – nebo alespoň do té doby, než sous vide budete chtít pozvednout na profesionální úroveň.
Abyste si sous-vide mohli uvařit doma, vystačíte si s uzavíratelným sáčkem. Z něj potom vzduch efektně vyženete za pomoci vody.
Není vaření v plastikových sáčcích plýtváním?
V naší redakci jsme zastánci zdravých, ekologicky přijatelných postupů a víme, že toto trápí i mnoho dalších lidí. Vysoce kvalitní sáčky lze umýt a použít opakovaně (ačkoliv nedoporučujeme opakovaně používat plastikové sáčky po syrovém masu), ale i my se těšíme, až někdo vynalezne 100% omyvatelné plastové sáčky přímo určené k opakovanému použití.
Jakmile tato možnost bude k dispozici (a mnozí lidé na ní opravdu pracují), dáme vám vědět. Do té doby nám dovolte argumentovat trochou matematiky – pojdete-li do své oblíbené restaurace více než kilometr, i kdybyste jeli v super-energeticky úsporném autě, spotřebujete více energie, než která je třeba k zahřátí 10 litrů vody po dobu sous vide. O celkové energetické stopě na naší planetě ani nemluvě.
Co se týče samotného vaření, energie spotřebovávaná na ohřev vody v sous vide hrnci je jen o málo vyšší, než energie spotřebovávaná při ohřevu vody v případě, že se chystáte uvařit těstoviny. Jde o to, že nejvíce energie se spotřebuje právě na ohřev vody. Na udržení vody na stálé teplotě už mnoho energie nespotřebujete.
Poslední běžnou obavou lidí je plýtvání vody. Voda použitá při sous vide vaření je ale stále čistá a hygienická (za předpokladu, že sáček opravdu těsní), takže ji můžete použít k mytí nádobí, zalévání květin, koupání svých dětí, nebo plnění bazénu. Ačkoliv je opravdu možné vylít vodu ze sous vide do dřezu, je jen na vás, jakou cestu zvolíte a jak moc budete šetřit.
Je to bezpečné?
Ačkoliv sous vide vaříme v uzavíratelných plastikových sáčcích, tato metoda je stejně bezpečná, jako jakékoliv jiné vaření. Pokud používáte kvalitní sáčky, škodliviny se neuvolňují do potravin a sous vide ještě navíc zaručí, že vaše jídlo bude dostatečně propečené a tudíž že se z něj neotrávíte. Otázce sous vide a bezpečnosti jsme se věnovali v našem samostatném článku.
Do čeho sous vide zabalit?
Kromě uzavíratelného plastového sáčku a vakuové fólie lze při sous vide vaření použít i další prostředky. Při vaření potravin, které je kvůli pěknému tvaru třeba zafixovat, se doporučuje vaření v potravinářských fóliích. Další možností jsou potom zavařovací sklenice, které jsou určené pro jogurty a podobné potraviny. Zavařovací sklenice lze ovšem použít při jakémkoliv sous vide vaření, jenom je třeba hlídat si teploty. Více o možnostech balení sous vide potravin najdete v samostatném článku.
Jak moc sous vide ochutit?
Sous vide je unikátní metoda, díky níž jídlo neztrácí chuť a vůni. Obvykle je proto třeba běžné množství bylinek a dalších ochucovadel. Důrazně však nedoporučujeme používat prostředky pro zvýraznění chuti a podobné chemikálie. Sous vide potraviny jsou velmi dobré i bez nich.
Na co byste nikdy neměli zapomenout?
Kromě udržování stále teploty je při sous vide vaření třeba:
- Zachovat dostatek místa v sáčcích, aby se potraviny mohly pohybovat
- Vařené potraviny v sáčcích zalít dostatečným množstvím oleje, aby držely tvar
- Zajistit, aby byl sáček s jídlem vždycky dobře potopený ve vodě (k tomu vám pomůže připevnění sáčku na okraj hrnce nebo vložení těžkého předmětu, například nože, do sáčku s jídlem)
Otázka. Jak dlouho mohu skladovat uvařené jídlo. Je zavakuvané a neotevřené. Jedná se o vepřovou panenku vařenou na 58st a cca10hodin. Děkuji
Dobrý den,
záleží na teplotě skladování. Obvykle se uvádí toto:
méně než 2.5°C max 90 dní
méně než 3.3°C max 31 dní
méně než 5°C max 10 dní
méně než 7°C max 5 dní
Ale pozor na ty teploty, protože když dáte něco do ledničky, kde máte například 3 stupně a tu ledničku pořád otevíráte, tak ta teplota je kolísavá a možná doba skladování se tím výrazně snižuje.
A pak další věc – pokud se skladuje například ryba (což není váš případ, ale píšu raději vyčerpávající odpověď), tak tam je to skladování horší, protože už po 6 hodinách může ztrácet texturu a být jakoby rozčvachtaná. A to samé některá zelenina například.
Zdravím, hrozně tomu fandím, rodina mě říká že jsem cvok. Dnes 24.4.21 jsem narazil na maso Sous Vide v Albertu, /žebra a koleno/ výroba Polsko. Pro zajimavost jsem vzal obojí k posouzení. První mě zarazila doba spotřeby do 31.6. při 0-4 stupně. Je na stupních uchovaní nějaká tolerance. V případě že maso vyndám, z lázně, musím dát nový saček a znova vakum a uložit ?? Nebo stačí ponechat ve štávě zachladit, jak a kolik, šok ?.
Díky za info
Já si připravím a uvařené dám do mrazáku pokud vše nespotřebuji a mám připraveno i na gril. Miladka
Když si udělám sous vide (např. králičí stehna) dopředu, uložím do lednice, jak je to potom s ohřevem? Zase v sous vide a na stejnou teplotu a jak dlouho? Abych to pak nezabil třeba v troubě na 180° 🙂
Regeneraci pokrmu lze provést max v té teplotě, ve které to bylo děláno či nižší – bud cestou přístroje sous-vide, nebo pokud postačí lze i méně teplá voda – z kohoutku, ta ale mívá lehce pod 50 běžně, nebo přihřát na požadovanou či lehce menší teplotu i na vařiči a pak vložit k ohřátí, následně lze navíc maso většinou i velmi krátce orestovat na pánvi pro zvýraznění chuti i estetiky
Dává smysl upravit jako sous vide (kvůli chuti) již do zlatova orestované maso ? Monika
Ne, maso by ztratilo křupavou krustu.
Otázka :
Jak mohu zavakuovat maso s olejem nebo marinádou ve vakuovačce na vaření sous vide. Pokud dám k masu byť jen trochu oleje , při vakuování se mi olej vysává ze sáčku až k zatavovací jednotce . Při vakuování masa bez tekutin ( olej , marináda ) je vše bez problému což při sous vide nejde. Děkuji za radu .
Já to dělám tak, že nastavím vákuovačku na manuál a odsaji vzduch do doby, než se začne tekutina dostávat k sváru. Pak hned zavařím sáček.
Hrubě teoretizuji. Zatím jsem si sous vide věci objednal a v mezičase do doručení hledám inspiraci do začátku. Ale tento problém jsem již teoreticky řešil taky, protože vakuovačku již mám delší čas. Vzhledem k tomu, že olivový olej v lednici značně tuhne, napadlo mne jej zkusit zamrazit v silikonové fozmě na ledové kostky a při vakuování přidat z mrazničk jednu či dvě kostičky… Pokud tedy zmrzne. Ale myslím, že to stojí za vyzkoušení.
Zdravím, ¨
mohu přerušit vaření a pak zas pokračovat ? Vaření mám nastavené na 6hod ale po třech hodinách potřebuji jet nutně pryč. Maso vyndám a zchladím a druhý den ho vrátím na tři hodiny dodělat je to možné?
Nezkoušel jsem, ale podle me to možné je. Pokud někdo vyzkoušíte, přidejte koment o výsledku. Děkuji
Dobrý den. Není problém dokončit vaření později. A když si nastavíte čas tak směle můžete od toho odejít. Samo se vám vypne. M.
Dobrý den.
Lze někde zakoupit kuchařku SOUS-Vide v Českém jazyce?
Prozatím jsem našel vše v Angličtině a v poslední době v Němčině.
Nestála by k zamyšlení pro nakladatele verze v Českém jazyce?
Děkuji za odpověď.
O žádné zatím nevím 🙂
Tak jsem našla kuchařku Sous vide v češtině. 😉
Můžete vybrat oblíbený obchod:
https://knihy.heureka.cz/anag-sous-vide-pro-kazdeho-60-jednoduchych-receptu-pro-pefektne-pripravena-jidla-fetterman-lisa-q/
Dobrý den.
Postupovali jsme přesně podle Vašeho receptu, ale po 6.hodinách a 60 C° bylo maso tvrdé, až nepoživatelné. Kde jsme udělali chybu?
Děkuji za odpověď. Jirka
Mohu vědět o jaké maso se jednalo? Pokud šlo o hodně čerstvé maso a ještě hovězí a třeba ve vysokém řezu, pak je lepší přidat čas vaření. Dobře poslouží tabulka vaření zde https://www.sousviderecepty.cz/sous-vide-tabulka-teplot-a-casu/
Dobrý den
Dnes jsem měl kontrolu s hygieny na pracovišti, je vůbec někde dostupná tato metoda sous vide k zanesení do HACCP, nebo stačí si sám vytvořit audit s postupem.
Děkuji za odpověď
Môžem variť viac sáčkov (s rovnakým mäsom) naraz?
P.S.: Pri recepte na krútí prso nie sú na fotkách stehná?
P.S.2: Super stránka!
Ano, běžně vaříme vice sáčků zároveň, třeba když jsou kuřecí prsa v akci 🙂
Karel.
Dobrý den. Existuje tabulka na správné zchlazování potravin po vyndání.
Popřípadě rada. Nemáme šoker . Děkuji
Dobrý den,
můj muž kdysi v nějakém záchvatu koupil přístroj na sous-vide, jednou v něm udělal maso a už asi 5 let nám překáží ve špajzu. Chtěla jsem se zeptat – dá se používat jako pomalý hrnec? Třeba na vaření vývarů, bez používání sáčků?
Záleží jaký sous-vide hrnec máte. Pokud má čerpadlo pro rovnoměrný rozvod teplé vody, tak použít nepůjde.
Dobrý den,
rozmýšlím se mezi hrncem a „stickem“. Vzhledem k úspoře místa by mě lákal stick. Čím ale ideálně přiklopit běžný hrnec, aby do něj bylo ideálně vidět a voda příliš neodpařovala?
Děkuji
Jana
Já používám velký (asi 30l) hrnec a k tomu ponornou hlavici. Běžnou poklicí to uzavřít nejde, vyrobil jsem proto z asi 10cm silné polystyrenové desky poklop s vybráním (ve tvaru hlavice) a obalil alobalem. Když např. táhnu uzená vepř. kolena ca 2dny, tak vodu vůbec dolévat nemusím. A dívat se do hrnce také ne 🙂
Dobry den, je mozne na pripravu metodou sous-vide pozit parnu ruru, ktora ma regulaciu teploty (napr. Miele)?
Nemam s parni troubou zkusenosti, ale predpokladam, ze para pri teplote pod 100 stupnu kondenzuje, proto nedosahnete stabilni nizke teploty treba 57 stupnu.
Díky za super stránky. Po pořízení ponorného souse vide teprve experimentuji a hledám vhodnou nádobu (obalovat hrnec ručníkem a různě zakrývat mi moc nevyhovuje). Chtěl bych se zeptat zda by mohl být vhodný polystyrénový termobox s víkem, do něhož by se vyřízla díra pouze pro souse vide- třeba na 20 litrů vody. Děkuji
Dobry den,
myslim ze by to mohlo jit.
Jinak se daji koupit dute kulicky, ktere nasypete do hrnce s vodou a pekne izoluji. Zabranuji tepelnym ztratam a odparovani vody. Nyni se slevou 30% s kuponem ZDE!
Já používám již delší dobu silikonovou podložku. Mám to vystřihnuté podle tvaru ponorné hlavice. Také jsem experimentoval s foliemi, utěrkami…Tohle je dokonalé. Odpar vody prakticky nulový. Kdykoliv lze odklopit a díky vlastností (lepivosti) podložky dokonale sedí na hrnci, po použití omýt, srolovat a je uklizeno. Doporučuji použít tu silnější, prodávají se i velké slabé, to se trochu bortí do většího hrnce. Také lze s úspěchem použít silikonovou poklici, pokud nemá uvnitř tuhou výztuhu. Stačí vystřihnout nůžkami tvar hlavice.
To je geniální!!! Dík.
Dobrý den, děkuji za inspirativní recepty a opravdu přehledné stránky. Prosím, máte nějaké recepty na křepelčí vajíčka a maso (stehýnka a prsa)? Děkuji
Dobrý deň,
je pri výbere ponorného prístroja dôležitá stabilita rozsahu 0,1 °C alebo stačí 0,5°C?
Ďakujem, Vlado
Ve většině případů desetiny stupně nehrají roli.
Dobrý den, mám čerstvě zakoupený sous vide tyč a chťel jsem připravit výpečky, které jsem nakrájel na větší kostky a vařil na 80° na 6h a maso je stále tvrdé. Kde jsem udělal chybu? Děkuji za odpověď
Na bůček z dospělého zvířete bych volil délku vaření 14-16 hodin, při teplotě 80° a kostkách o rozměrech 4×4 cm. Tabulka teplot říká: teplota 71 – 80 / čas 12 – 30 hodin.
Dobrý den. Čeho se mám podle teplotních tabulek řídit, když chci např panenku-medium. V tabulce je uvedeno 4cm silná, 56.5 stupně a více. Min čas 90min, max čas 4-6hodit. Vůbec nevím čeho se držt. Děkuji za odpověď.
Dobry den, v tabulce uvádíme rozsah časů, které určují minimální a maximální dobu vaření. U panenky byla chyba v maximálním čase. Opraveno 🙂
Pro panenku medium doporučujeme nejkratší čas vaření, tedy 90 minut při teplotě 57 °C.
Dobrý deň,dá sa uvarené mäso sous vide následne zamraziť?
Dobry den, ano lze zamrazit a i v lednici vydrzi uvarene a zavakuovane i 3 tydny, vyzkoušeno.
Dobrý den, zavakuovala jsem králičí stehna a vařila 3.5 hodiny na 80 °C, po vytažení byl v sáčku vzduch. Jak dál postupovat s úpravou, plánovala jsem králíka na nedělní oběd, dnes je čtvrtek. Děkuji
Dobrý den, lze použít zavařovací hrnec s termostatem, teplota kolísá + – 5 stupňů. Děkuji
Dobry den, nezkoušel jsem … možná položte otázku do fóra ZDE
Asi bych nezkoušela, kvůli kolísavé teplotě. Právě v tom je ten smysl vaření, že díky tomuto způsobu vaření a bez kolísání teploty zachováte všechny minerály, vitamíny, stopové prvky, bílkoviny a vše co to má obsahovat ta která potravina. Jinak na
Lidlu se dá v akci koupit slušný přístroj do 1200 set. Kamarádi jej mají a jsou velmi spokojeni. 😊
Dobry den,
rad by som sa opytal akym sposobom zatazujete zavakuovane potraviny v hrnci. Aj napriek tomu, ze v sacku nie je vzduch sa stale ze vyplava na hladinu (ked nie cele tak vzdy aspon cast/roh sacku). Maso robim v hrnci (planujem zakupit nadobu so stojancekom) a ako ochranu proti odparovaniu som vystrihol dieru do silikonovej pokrievky. Stazim sa sacky zatazit naberackami. Sposob pridat do sacku noz mi pride nehygienicky. Mozno ma niekto oslovi so svojou skusenostou. Dakujem
Dobrý den, dá se takto upravit i maso které bylo po zakoupení vloženo do mrazáku ? Popřípadě jak postupovat? Je třeba nechat nejdříve rozmrazit? Děkuji
Ano, maso necháte pomalu rozmrazit v lednici a následně jej upravujete jako čerstvé.
Otázka :
Dobrý den. Včera jsem připravoval poprvé maso metodou sous vide a zřejmě, sem někde udělal chybu. Kotletu jsem nakrajel na tricentimetrove platky, sul, pepr a společně se lžičkou olivace zavakuoval do folie. Dal do hrnce na 55″C cca 12hodin. Folie byla plná vyvarene šťávy z tuku a masa. Maso se téměř rozpadalo jak moc bylo vařené, dal jsem mu minutu z každé strany. Ale to už sem věděl že je to celé špatně. Tak hnusně „zabitý“ maso jsem snad ještě nejedl. Kde jsem udělal chybu? Příliš vysoká teplota? Jak udržet stavnatost, kolagen a tuk v mase? Příliš vysoká teplota vaření? Prosím poraďte čeho se vyvarovat a kde jsem udělal chybu. Postupoval jsem podle nějakého receptu a teploty bývají všude přibližně stejné. Maso zkrátka bylo šedivé místo růžové a tak pekelně vařené že i z vývaru bych ho dal maximálně psu. Velice děkuji za rady a podněty. S pozdravem Jiří
Dobrý den, teplotu mírně zvýšit (57-60°C), čas rapidně snížit (4-6 hodin)
Dobrý den. Vakuovačku i sous vide (Lauben) mám druhý den. Maso, zelenina a další suché věci se mi daří zavakouvat dobře. Jakmile jsem u masa měla trošku šťávy, nasála se mi ke sváru a vytekla do odkapávací drážky. Chtěla bych udělat holandskou omáčku. V receptech sous vide jsem to našla, ale nevím jak to správně zavakuovat. Moc děkuji za radu. A díky za tyhle stránky 👍. Daniela
Dobry den, je potreba vakuovacku zapnout na manualni ovladani. Tedy date odsavat vzduch az do chvile, kdy tekutina bude cca 2 cm od svaru a nasledne zmacknete na tlacitko – zatavit sacek.
Moc děkuji.
Dělal jsem vepřovou krkovici 4hod. teplota 65 st. Opečené z obou stran a výsledek krkovice tuhá
Tady jsme dělali krkovici na 60st. a 8 hodin = výsledek krásně měká https://www.sousviderecepty.cz/recipe/grilovane-veprove-maso-kantonsky-zpusob-char-siu/
Dobrý den naložil jsem si krkovici do marinády a zavakuoval mohu maso vařit na 60° ins marinadou nebo musim maso vybrat osušit a znovu zatavit a vařit diky za pomoc
Pokud se Vam povedlo maso zavakuovat i s marinadou, tak klidne jej varte tak.
Dobrý den, možná se zeptám jako blbec, ale jaký je rozdíl mezi přípravou masa a jiných zavakuovaných potravin metodou sous-vide ( se všemi správnými komponenty ) a vařením v páře ( mám troubu s touto možností ). Děkuji za radu Veronika
Dobrý den, prosím vás má někdo zkušenost metodou SV dělat husu?
Mam ji v pulkách a i ta je na zadní čast a předek ke krku.
Jakou teplotu a čas nastavit? pak bych ji dal na mřížku v pekáči do trouby opéct., kůrčičku.
Děkuji za rady.…
Dostal som darček Varič pre Sous Vide typ IPX7, hľadám manuál pre tento prístroj v češtine alebo slovenčine. Vopred ďakujem každému kto vie pomôcť a zaslať mi ho naskenovaný mailom.