Sous vide jednoduše i u vás doma!
Jestliže sous vide znáte zatím pouze z doslechu, ale zajímá vás a chtěli byste do jeho tajů proniknout, naučit se vskutku jednoduché technice s brilantními (g)astronomickými výsledky, za které se dostávají Michelinské hvězdy, čtěte dále.
Ač vám název technologie sous vide zní jakkoli odborně, vzdáleně, komplikovaně a jakoby francouzsky, máte pravdu. Ale pouze v jednom. Tato metoda pomalého vaření při neměnné nízké teplotě pochází skutečně z Francie a v překladu znamená „ve vakuu“.
Ač se může zdát, že jde o naprostou novinku v gastronomické přípravě potravin, 43 let není zase až tak krátká doba. Právě před více jak čtyřmi desetiletími překvapila francouzského kuchaře Paluse chuť, vzhled a perfektní textura foie gras, které připravil právě takto ve vakuu.
Nejen pro michelinské šéfkuchaře
Sous vide byla donedávna výsadou především luxusních restaurací, nicméně pomalu ale jistě si přístroje na sous vide nachází cestu do běžných domácností. Jsou proto domácímu užití přizpůsobeny jak velikostí, uživatelskou nenáročností a především pak velmi příznivou cenou. Zařízení na sous vide lze zakoupit po internetu velice výhodně a například profesionály i laiky ověřený Chefshop.cz je nabízí za velmi dobré ceny jak na internetu, tak ve svém kamenném obchodě na Bubenském nábřeží v Praze. K sous vide hrnci (přístroji) už budete potřebovat už jen nějakou tu vakuovačku, fólii a vodu. Nic víc vás už nedělí od lahodných pokrmů ve stylu světových šéfkuchařů.
Když už maso jednou je, tak má koukat, aby bylo. A když kouká, aby bylo a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak k tomu v mnoha případech je…
jak by možná pravil klasik (Jan Werich), kdyby byl býval sous-vide znal
Jinými slovy, abyste rozuměli, o co tady vlastně jde
Když je maso například jehněčí, má chutnat jako jehněčí, má vyniknout jeho přirozená chuť a aroma. Měly by být zachovány nejen jeho chuťové a vzhledové hodnoty, ale především jeho nutriční kvalita.
Bílkoviny jsou pro tělo esenciální makroživinou a neodbornou tepelnou přípravou může maso ztrácet nejen na výživových hodnotách, ale také na aminokyselinách a minerálech, které jsou pro tělo nezbytné zvláště, když dbáte na zdravý životní styl, nebo jste aktivními sportovci.
Každá surovina potřebuje jiný čas a teplotu přípravy, proto se vám budou jistě hodit do začátku tyto tipy, triky, rady a nápady jak na sous vide.
Záruka mistrovského díla i u vás doma
Kvůli gastronomickému zážitku se stravujeme v restauracích, kde kuchaři vědí, jak se co dělá, jak má co chutnat či jakou má mít pokrm konzistenci a strukturu. Ano, právě proto máme své oblíbené restaurace, kde nám jídlo chutná. Zkrátka nám tam vždy naservírují maso perfektně propečené nebo se pod vidličkou rozpadající na vlákénka a na jazyku příjemně rozplývající. Zkrátka, očekáváte určitý standard, na který jste zvyklí, jinak byste si jídlo mohli zkusit připravit doma. A právě díky sous vide budete moci najít tu přesnou míru uvaření vašich pokrmů tak, aby vám výsledek co nejvíce chutnal, a následně si je takto budete moci připravovat pokaždé. Stačí nastavit správnou teplotu a váš pokrm bude vždy připraven k dokonalosti!
I zdánlivě obyčejná jídla se stávají neobyčejnými gastronomickými zážitky právě díky sous vide. Tak neváhejte a pořiďte si svůj sous vide přístroj i vy! Sousedé vám budou závidět a vaše chuťové buňky vám budou vděčné!