5 věcí, které o sous vide musíte vědět
Už jste někdy chutnali sous vide cereálie? Že ne? Ani se nedivíme! Ačkoliv sous vide přímo milujeme, vodní lázeň používáme jenom v případě, kdy to skutečně dává smysl. Vysoký roštěnec chutná naprosto výborně, pokud je připravený v klasické troubě, takže se toho držíme.
Někdy vaříme v tlakovém hrnci, jindy sáhneme po mikrovlnné troubě, a když se sejde hodně lidí, připravíme prase klasickým způsobem, tedy na rožni. Zkrátka a dobře, vždycky se snažíme vybrat metodu, která je pro daný recept nejlepší.
I když je všeobecně známo, že si můžete připravit epický sous vide steak nebo lososa, existuje mnoho dalších úžasných věcí, které se svým sous vide setem můžete dělat – od přeměny levných kousků masa na úžasné steaky, až po fantastické créme brülée. A na rozdíl od všeobecně rozšířeného mýtu můžete sous vide připravit i bez použití plastových pytlíčků.
Čtěte dál a o této pozoruhodné technice vaření se dozvíte více. A potom se dejte do vaření. Vsadíme se, že budete překvapení.
PSST: Ještě sous vide nemáte dost? Přečtěte si článek „10 potravin, o nichž jste nevěděli, že jdou vařit sous vide“. Máte otázky? Seznamte se s největšími mýty okolo sous vide.
1.Levné kousky masa promění v ten nejlepší steak, jaký jste kdy jedli
Ptáte se jak? Vezměte velký, levý odřezek – například hrudí, vepřovou plec atd. a pomocí sous vide ho pomalu uvařte při nízké teplotě (řekněme po dobu 24 hodin, při 60 °C). Jakmile ho vyndáte z lázně, rozřezejte ho na jednotlivé plátky (steaky) a po obou stranách ho opečte. Výsledkem bude šťavnaté maso s perfektní texturou a zlato-hnědou kůrkou, které chutí bude moci konkurovat prémiovému steaku nebo kotletě z drahé restaurace.
Vařené maso můžete zmrazit přímo v sous vide sáčku a uskladnit ho dokud nedostanete chuť na steak. Poté stačí nechat maso rozmrznout, opéct o na pánvi a vychutnat si prémiovou chuť, jako by steak nikdy nebyl zmrazený.
2.Sous vide můžete vařit i bez plastů
Abychom byli upřímní, bezpečně se cítíme pouze pokud potraviny vaříme v plastových pytlících bez BPA a vyrobené z polyetylenu o vysoké hustotě, z polyetylenu o nízké hustotě a polypropylenu. Výzkum prokázal, že s těmito výrobky můžeme vařit bezpečně, a prakticky všechny sous vide sáčky jsou z nich vyrobeny (vnitřní stranu téměř všech sous vide sáčků tvoří polyetylen). Z bezpečných plastů jako je polyetylén je vyrobena také většina značkových potravinových sáčků a plastových obalů (Ziploc, Saran Wrap atd.).
Pokud ovšem chcete vařit sous vide bez plastů, můžete použít vybavení jako jsou sklenice od krémů, paštik a dalších potravin. Kupříkladu při vaření našeho skvělého créme brüllée nalijeme jednoduchý mix vejce, cukru, soli a smetany do malých skleněných lahviček, což mimo jiné dovoluje krém připravit stejně jednoduše pro dvě osoby, i pro 20 lidí.
3.Můžete připravit ty nejlepší hranolky na světě
Heston Blumenthal a jeho tým před několika lety vymysleli recept na nejlepší hranolky na světě (hranolky se smaží na kachním sádle). Ať už v kuchyni jste vůbec poprvé, nebo v ní trávíte spoustu svého času, tyto hranolky si můžete připravit taky – za pomoci sous vide kouzla.
4.Jedná se o skvělý způsob přípravy vegetariánského jídla
Proč zeleninu namísto vaření, vaření v páře nebo tlakového vaření raději vařit sous vide metodou? Protože při sous vide vaření potraviny ztrácí mnohem méně živin, jak při běžných způsobech úpravy potravin. Jedna studie například zjistila, že brokolice při ztrácí 39% kyseliny listové při vaření, 12% při vaření v páře a pouhé 3% při vaření sous vide. Zachovávají se také cukry, které zelenině propůjčují typickou chuť – brambory jsou tak více bramborové, mrkve více mrkvové atd. Jste připraveni vyzkoušet to na vlastní kůži? Zkuste tuto sous vide kapustu.
5.K sous vide vaření nepotřebujete žádné speciální vybavení
Ještě jste si nekoupili sous vide set? Nevadí. Spoustu sous vide pokrmů můžete připravit i jen s hrncem na sporáku a teploměrem. Zkuste to a připravte si náš sous vide steak s omáčkou z červeného vína.
Mám již nějakou dobu sous vide přístroj a sháním recepty, kde se dá. Vaše stránky jsou skvělé a přál bych si, aby jste přidal více receptů. Jsem sice amatér, ale vaření je moje největší vášeň a ta radost, když vidíte strávníky „mlaskat“… Za ty krásné recepty opravdu děkuji, většinu jistě postupně vyzkouším ?
Děkujeme za pozitivní komentář, budeme se o to více snažit 🙂
Bylo by vhodné zařadit kategorii vepřové maso. Jsme na ně zvyklí a je i cenově dostupnější.
Mě se velmi daří šťavnatá pečínka a panenka, kolena jsou skvělá, bůček také
Dobrý den, vepřové je zde https://www.sousviderecepty.cz/category/recepty/veprove-maso/
Děkuji za nasměrování. Možná by bylo dobré dát vepřovému obrázek do pravého sloupce k rychlé navigaci.