Ingredience
- 4 steakrib eye, flank steak, rump steak
- podle potřeby sůl
- podle potřeby černý pepř
- podle potřeby olivový olej
- podle potřeby bobkový list
- podle potřeby máslo
Recept
Steak. Nic lepšího neexistuje. Uvnitř šťavnatý a zvenku křupavý a dobře kořeněný. Přidejte k němu pečené máslové brambory a vychlazené Martini a máte z toho energické jídlo, které potěší každého vlka z Wall Street.
Většina z vás se vynikající hovězí steaky snaží připravit vlastnoručně doma, ale proslýchá se, že to pravé blaho přichází pouze od mistrů kuchařů v drahých restauracích. Díky následujícímu receptu přijdete na to, že to není žádná pravda. Sous vide započala novou éru, kdy si i naprostý amatér doma může připravit pětihvězdičkové pokrmy.
Stačí, abyste si u řezníka vybrali čerstvý kus masa, hodili ho do jemně ohřáté vody a za pár desítek minut se vrátili a po drobné úpravě na pánvi si pokrm vychutnali. Zapomeňte na to, že byste maso museli hlídat, zapomeňte na ztrátu šťavnatosti kvůli špatně odhadnutému času, zapomeňte na všechny tyto nepříjemnosti. Prostě se vraťte ve chvíli, kdy budete připraveni vychutnat si perfektní pokrmy.
Nevěříte? Tak pokračujte ve čtení. V tomto receptu vás provedeme přípravou šťavnatého a velmi chutného steaku, o němž budete nadšeně básnit ještě za pár let.
Postup
1 Hotovo 2 min |
Steak okořeňteObě strany steaku bohatě posypeme solí a čerstvým pepřem. |
2 Hotovo 2 min |
Předehřejte vodní lázeň podle požadovaného stupně propečeníVyberte si požadované propečení masa – jako vodítko vám může posloužit fotografie níže – a vodní lázeň předehřejte na danou teplotu. |
3 Hotovo 1 min |
Steak zabalteSteak vložte do uzavíratelného sáčku (ziplock) nebo sous vide sáčku, pokud nějaký máte. Přidejte asi dvě lžíce olivového oleje nebo jiného tuku podle vaší chuti plus čerstvé bylinky, které zrovna máte po ruce. My jsme použili čerstvý bobkový list, ale stejně dobře by steak mohl chutnat také s tymiánem nebo rozmarýnem. |
4 Hotovo 45 min |
VařteSáček vložte do předehřáté vody. Přitom mějte na paměti, že horní část sáčku visí před okraj hrnce. Zkontrolujte, že vršek sáčku jste nenechali otevřený, aby nemohl unikat vzduch. Horní část sáčku připevněte ke straně hrnce, aby držela na místě. |
5 Hotovo 2 - 6 min |
Steak dodělejtePředehřejte si pánev na velmi vysokou teplotu a přidejte do ní máslo. Jakmile máslo přestane bublat, přidejte do něj steak ze sáčku. Pokud chcete, přidejte k němu ještě nějaké bylinky. |
6 Hotovo 1 min |
Servírujte |
5 Comments Skrýt komentáře
Túto techniku som použil prvý krát a inak steak už robiť nebudem. Bol vynikajúci.
3 minuty po každé straně? Není to moc?
Máte pravdu, 3 minuty po jedné straně jsou hodně. Má tam být 1-2 minuty celkem (tedy po obou stranách).
Zdravím, je možné po vychladnutí dát do mrazáku a použít třeba za měsíc?
Ano, taky to tak delam. Dokonce i v lednici vydrzi i 2 tydny. Tedy pokud je ve vakuu.