Pět způsobů, jak můžete dokončit svůj sous vide steak
Vybere si každý :)
Existuje více než jeden způsob, jak stáhnout z kůže kočku, a samozřejmě existuje více než jeden způsob, jak dokončit sous vide steak.
V tomto článku si probereme hned pět různých způsobů, jak svému sous vide steaku propůjčíte ještě lepší chuť (a tedy jak ho dokončíte).
Prudce opečte na pánvi
Pokud jste steak předem prudce opekli: Steak posypte pořádnou dávkou soli a pepře. Na sporáku předehřejte pánev na vysokou teplotu. Přidejte máslo nebo olej. Steak vložte do pánve a pomocí špachtle s ním neustále pohybujte (podporujete i kauterizování). Prudce opékejte, dokud se na steaku neobjeví zlatohnědá kůrčička (po dobu asi jedné minuty). Otočte a proces opakujte i na druhé straně. Vyndejte na teplý talíř nebo na prkénko pro rozkrájení a servírujte.
Pokud jste steak předem prudce neopekli: Steak posypte pořádnou dávkou soli a pepře. Na sporáku předehřejte pánev na vysokou teplotu. Přidejte máslo nebo olej. Steak vložte do pánve a pomocí špachtle s ním neustále pohybujte (podporujete i kauterizování). Prudce opékejte, dokud se na steaku neobjeví zlatohnědá kůrčička (po dobu asi dvou až tří minut po každé straně steaku). Vyndejte na teplý talíř nebo na prkénko pro rozkrájení a servírujte.
- Výhody: Je to rychlé, snadné a velmi, velmi chutné!
- Nevýhody: Olej na pánvi může prskat a kouřit.
Pečte nebo grilujte v troubě
Steak posypte dostatečným množstvím soli a pepře. Troubu předehřejte na 260 °C nebo připravte na grilování. Steak položte na pečící pánev a vložte na horní polici trouby. Po třech až čtyřech minutách ho z trouby vyjměte, přeneste na teplý talíř a podávejte.
- Výhody: Žádný nepořádek a jakékoliv další nepříjemnosti.
- Nevýhody: Pokud nemáte dobrou troubu, steak můžete při čekání na kůrčičku převařit.
Posypte moukou a opečte na pánvi
Steak posypte dostatečným množstvím soli a pepře. Všechny strany steaku posypte moukou. Na sporáku zahřejte pánev na velmi vysokou teplotu. Přidejte dostatečné množství másla nebo oleje. Steak položte na pánev a pomocí špachtle s ním neustále pohybujte (napomáháte tím rovnoměrnému opečení). Opékejte, dokud se na steaku neudělá zlatohnědá kůrčička (asi 2 minuty). Otočte a postup opakujte i na druhé straně. Přeložte na teplý talíř a okamžitě servírujte.
- Výhody: Křupavá zlatohnědá kůrčička, olej tolik nestříká.
- Nevýhody: Není bezlepkový!
Ogrilujte
Steak posypte dostatečným množství soli a pepře. Gril rozpalte na hodně vysokou teplotu (aby uhlíky byly červené). Steak položte na gril a nechte opékat asi 1 minutu. Otočte a po stejnou dobu grilujte i druhou stranu. Dejte na teplý talíř a servírujte.
- Výhody: Ta klasické stopy po grilování! A pochopitelně i tradiční chuť uhlí!
- Nevýhody: Příprava grilu nějakou dobu trvá, navíc ho můžete rozdělat pouze ve venkovních prostorách, což může být dosti nepraktické – zvláště v chladných měsících.
Osmažte ho ve fritéze (ano, opravdu)
Počkejte! Steak nekořeňte, dokud ho pořádně neosmažíte – koření by v horkém oleji shořelo na prach. Zahřejte asi 7,5 cm oleje na 204°C. Ponořte do něj steak a smažte, dokud se na jeho povrchu neobjeví hnědozlatá kůrka (asi 2 minuty). Vložte na teplý talíř, okořeňte, osolte a podávejte.
Tip: Na poslední chvíli do horkého oleje vložte bylinky – máme rádi petržel a šalvěj. Do křupava usmažené bylinky pak položte na steak jako ozdobu.
- Výhody: Velmi dobrý, i pokud je hodně propečený. Lahodná chuť a vůně (a ne, nechutná mastně).
- Nevýhody: Opravdu chcete před večeří rozpalovat obrovský sud oleje? Možná ne. Ale pokud ano, přejeme vám dobrou chuť!