Ingredience
- 1,3 kg rajčatase stonky
- 90 g bazalkačerstvá, pouze listy
- 170 g řepkový olej
- 130 g olivový olejextra panenský
- 3 g černý pepřcelé kuličky, rozmačkané
- podle potřeby sůl
- 8 g česnek
- 30 g šalotka
Recept
Rajčatová polévka za studena je velmi oblíbeným pokrmem na jihu Evropy, v zemích jako je Španělsko, Řecko nebo Itálie. Rajčatová polévka se vzhledem k teplému podnebí (alespoň v letních měsících) podává za studena, takže je velmi osvěžující.
V tomto receptu vám prozradíme, jak si kousek středomoří můžete přinést až k vám domů.
Postup
1 Hotovo 5 min |
Připravte mix zeleninyZ rajčat odstraňte stonky a omyjte je v chladné vodě. Z šalotky odstraňte nať a omyjte ji v chladné vodě, případně oloupejte a až poté omyjte. Omytou šalotku nakrájejte na tenké plátky. Česnek očistěte od slupky a nakrájejte na tenké plátky. Listy bazalky (10 gramů) nasekejte na hrubo. Rozkrojte rajčata na polovinu. Do sáčku přidejte všechny zbylé ingredience a rovnoměrně je promíchejte. |
2 Hotovo 10 min |
Vakuově zabalte a vařteSáček se zeleninou vakuově zabalte. Vložte do sous vide lázně o teplotě 80 °C a vařte po dobu 10 minut. Vyjměte ze sáčku a vložte do mixéru. Rozmixujte na jemnou hmotu. Tip: Pokud nemáte vakuovačku, můžete sáček zbavit vzduchu i jen za pomoci improvizované metody. |
3 Hotovo 2 min |
Spařte bazalku |
4 Hotovo 2 min |
Namixujte bazalkový olej |
5 Hotovo 6 min |
Přeceďte, smíchejte, podávejte |