Ingredience
- 1 kg olejrostlinný
- 50 g tymiánčerstvý
Recept
Ochucované oleje kuchaře dělí na amatéry a profesionály. Faktem je, že správné ochucení oleje – ať už bylinami nebo třeba citrusy – je natolik jednoduché, že by mělo být samozřejmostí. Amatérští kuchaři však nic takového neřeší.
Olej je skvělým prostředkem pro extrakci chutí a vůní – aromatické molekuly se v něm výborně rozkládají, proto jsou některé částice oleje častou přísadou drahých parfémů a toaletních vod. Když pak olejem pokapete čerstvý salát, nebo třeba brambory, vaše chuťové buňky se dočkají pořádné párty.
V tomto článku si představíme způsob, jak jednoduše vytvořit tymiánový olej a to metodou sous vide.
Postup
1 Hotovo 3 min |
PřipravímeOlej a větvičky čerstvého tymiánu vložíme do sous vide sáčku a vakuově zabalíme. |
2 Hotovo 3 h |
VařímeSous vide lázeň předehřejeme na 55 °C. Vložíme sáček a vaříme 3 hodiny. |
3 Hotovo 2 h |
Necháme odležetSáček vyjmeme z horké lázně a vložíme ho do lázně ledové. Pokud nemáte tu možnost, stačí vložit do studené vody, nebo alespoň do lednice či na pár desítek minut do mrazáku. |
4 Hotovo 2 min |
Přecedíme |