Jak uchovat houby?
Příprava pokrmů metodou sous vide má mnoho předností. Potraviny nikdy nepřevaříme, ale vždycky dosáhneme stejného propečení a chuti. Příprava je velmi jednoduchá, takže skvělé pokrmy zvládnou uvařit i začátečníci.
A potom, díky vaření v uzavíratelném sáčku, případně ve vakuově zabaleném balíčku lze všechny uvařené pokrmy pohodlně uchovat v ledničce či mrazáku. Toho lze využít třeba pro předpřípravu steaků, kdy uvaříte maso a aniž byste ho rozbalili, uložíte ho do lednice až do doby, kdy ho budete chtít podávat. Poté ho vyjmete z lednice, osmahnete na pánvičce a servírujete v takové kvalitě, jako byste ho připravili právě teď.
Skvělá zpráva je, že sous vide metodou se dají uvařit a uchovat také houby. A to velmi jednoduše. V tomto článku vám prozradíme, jak uchovat houby metodou sous vide bez zavařování, sušení a dalších klasických způsobů zpracování.
Jak zpracovat houby?
Právě jste přišli z lesa s košíkem plným hub. Soustu hub už máte nasušenou, takže co teď? Stačí, abyste doma měli oběhové ohřívadlo (sous vide vařič), případně alespoň větší hrnec a teploměr, za jehož pomoci budete moci připravit sous vide houby improvizovaně.
Ke zpracování a uchování hub metodou sous vide budete potřebovat pouze houby a olej, případně cibuli. Postup je jednoduchý.
Prvním krokem k přípravě sous vide hub je samozřejmě očištění hub a jejich nakrájení na středně velké kousky. Pokud máte rádi cibuli, ke směsi můžete pro lepší vůni nakrájet trochu cibule nadrobno. Přidat můžete i koření podle chuti.
Výsledný mix nasypete do sáčku, zalijete kapkou oleje a vakuově zabalíte.
Sous vide lázeň předehřejete na 85°C. Vložíte sáček s houbami a vaříte po dobu 1 hodiny.
Uvařené houby vyjmete a dáte zchladit do vodní lázně. Jakmile houby budou studené, můžete je vložit do ledničky, nebo je uchovat v mrazáku na později.
Takto připravené houby udrží svojí strukturu i v mrazáku. Čerstvé vám tak budou k ruce prakticky po celý rok. Stačí je vyndat ze sáčku a ohřát na pánvi, nebo je přidat do polévky či do omáčky. V naší redakci houby na zimu nejraději uchováváme právě tímto způsobem.