Ingredience
- 2 - 3 kg hovězí pečeněv celku
- podle potřeby olejna vaření
- podle potřeby sůl
- podle potřeby černý pepř
- podle potřeby rozmarýn(asi 3 větvičky)
- asi 5 stroužků česnek
- podle potřeby tymián(asi 3 větvičky)
- 40 g sůlhrubá
- 1 ks bílek
- 0,5 l hovězí vývar
Recept
Hovězí pečeně je často přehlížená. Lidé raději sáhnou po panence nebo po žebírkách. Hovězí pečeně se však může stát králem každé sváteční tabule. Stačí jen vědět, jak ji správně připravit. Trik je pochopitelně ve správném propečení, které ji dodá šťavnatý vnitřek a křupavou kůrčičku na okraji. Díky sous vide není správné propečení žádný problém. Pusťme se do toho.
Postup
1 Hotovo 5 min |
Připravte pečeni |
2 Hotovo |
Připravte lázeň |
3 Hotovo 10 min |
OpečteVelkou těžkou pánev rozehřejte na ploténce na středním plamenu. Přidejte olej. Maso posypte solí a pepřem. Jakmile je povrch rovnoměrně rozpálený, přidejte maso na pánvičku a rovnoměrně ho opečte po všech stranách (zhruba 2 minuty na každé straně). Maso vyjměte. Do pánvičky přidejte česnek a rozmarýn a další koření, které jste si zvolili a trošku je sežehněte, aby uvolnily chuť. Maso a bylinky nechte několik minut vychladnout. |
4 Hotovo 5 min |
Vložte do sáčkuMaso a opečené bylinky vložte do sáčku. Přilijte dostatečné množství oleje a vakuově zavřete. |
5 Hotovo 18 - 24 hod |
Vařte |
6 Hotovo 15 min |
Připravte bylinky na posypAsi hodinu před vyjmutím masa z lázně začněte připravovat bylinky na posyp. Čerstvé bylinky nasekejte na jemno a dejte stranou. Pepř namelte na hrubo a dejte k bylinkám. Přidejte sůl na hrubo a pečlivě rozmíchejte. Tip: Čím jemněji budete mít umletý pepř, tím pálivější bude maso (jemnější snítka se na maso lépe přichytávají). |
7 Hotovo 10 min |
Připravte krustičku |
8 Hotovo 20 min |
Připravte si omáčkuPánev nahřejte na středním plameni. Přidejte šťávu a česnek a rozmarýn ze sous vide sáčku a redukujte. Jakmile česnek s rozmarýnem začnou hnědnout, přidejte hovězí vývar. Pokračujte v redukci tekutiny, dokud vám omáčka nebude chutnat jako v restauraci. Podle chuti můžete přidat i další koření, případně sůl a pepř. |
9 Hotovo 10 - 15 min |
Maso dopečte |
10 Hotovo 5 min |
Nakrájejte a servírujte |
3 Comments Skrýt komentáře
Sváteční pečeně – jde o hovězí nebo vepřové maso??
Jedná se o hovězí.
Dobrý den, napište prosím na kolik stupňů vaříte maso,děkuji. Jarka