Ingredience
- 1 ks tenderloinvepřová panenka
- podle potřeby sůl
- podle potřeby cukr
- 30 g petržel
- 30 g pažitka
- 2 g česnek
- 10 g šalotka
- 150 g olivový olej
- 5 g vločky chilli
Recept
Vzhledem k množícím se dotazům na naši redakci vám představujeme vepřový tenderloin steak tak, jak ho máme nejradši. Vepřový tenderloin je pro kuchaře naprosto perfektní maso – jednoduše se připravuje a je neskutečně dobré. Stačí ho připravit pěkně dorůžova…
Postup
1 Hotovo |
Připravíme vodní lázeň |
2 Hotovo 1 -2 h |
Naložíme masoV misce rozmícháme vodu a sůl s cukrem v poměru 5:2. Vložíme maso a necháme louhovat. Maso by v nálevu nemělo být příliš dlouho ani příliš krátce. Obecně doporučujeme naložit maso max. 2 hodiny před samotným vařením. |
3 Hotovo 1,5 h |
VařímeVepřový tenderloin vložíme do sous vide sáčku, přilijeme dostatečné množství olivového oleje, nebo másla. |
4 Hotovo |
Připravíme si bylinkový olejV malé misce rozmícháme cca 50 g olivového oleje, na drobno nakrájenou petržel, pažitku, česnek a šalotku. Zlehka posolíme a přidáme chilli vločky. |
5 Hotovo 2 min |
Dokončíme steakMaso vyjmeme ze sáčku. Předehřejeme pánev na velmi vysokou teplotu. Nalijeme kapku oleje. Vložíme steak a pečeme po obou stranách cca 30 sekund nebo dokud pěkně nezezlátne. Dochutíme solí. |
6 Hotovo |
Servírujeme |
27 Comments Skrýt komentáře
Mezi ingrediencemi je česnek a šalotka, v popisu přípravy ovšem chybí. Co s tím?
Dobrý den, česnek a šalotka patří na drobno nakrájená do oleje… při sepisování receptu nám to vypadlo, již je to doplněné. Omlouváme se! 🙂
Díky. Vyzkoušeno – bylo to velmi dobré. Možná by maso mohlo být ještě o něco méně udělané. Snížit teplotu?
Ano, teplotu můžete snížit až na 56,5 stupňů, ale více už bychom se u vepřového báli.
Potvrzuji 56,5 jako optimální teplotu vody pro krásný šťavnatý růžový výsledek 🙂 Také se mi osvědčilo ten bylinkový olej před servírováním nahřát, vůně se ještě více „otevře“…
Panenka sa v ziadnom prípade nerobí 2,5az3,5h.toto je hlavný problém. 1h a 20minut úplne stačí pri 58°C a potom sprudka z každej strany opiect
Panenka se dela nejlepe na 56,5 stupnu. Doba pripravy od 90 minut az klidne 6 hodin. Ja bezne pouzivam 2,5 hodiny a super vysledek.
Ahoj,
v návodu píšete „rozmícháme vodu a sůl a cukr v poměru 5:2.“
Můžete mi to prosím napsat v gramech? Dělám to poprvé, tak bych to velice nerad se solí přehnal…
Díky
Dobrý den, obecně se udává, že soli by mělo být asi 1,5% váhy masa… ale není potřeba být na gram přesní, stačí přidat přibližné množství…
Na 300g masa jsem použil cca 10g soli a cca 4g cukru a bohatě to stačí. V jiných receptech použiívaji na 1kg masa 70g soli a 30g cukru. Ale mně pak přijde šťáva z masa moc slaná.
Dobrý den, děkujeme za tip. 🙂
Podle jiných receptů stačí panence 90min. A opravdu na 56,9 to stačí.
Dobrý den,
uvádíte poměr soli a cukru ale né množství. Patrně bude rozdíl, pokud dám 50 soli a 20g cukru do 1 litru vody, nebo do 3 litrů vody.
Děkuji
Dobrý den, jedná se o poměr vody (5 dílů) a soli a cukru (2 díly).
Omlouvám se, bohužel má jen středoškolské vzdělání, byť s vyznamenámím 🙂 Já to nepochopil.
Chápu poměr cukru a soli, ale pořád mi není jasné ředění vodou. Nevím, zda do litru vody mám dát 5g soli a 2 gramy cukru, nebo 500g soli a 200 gramů cukru. Poměr soli a cukru je pořád stejný, ale pokaždé ten roztok bude jinak koncentrovaný.
Tedy se zeptám jinak. Budu mít 1 litr vody. Kolik do něj mám dát cukru, a soli?
Děkuji.
Dobrý den, to nebude vaším vzděláním, jako spíš naším špatným překladem. V původním receptu je „do menší misky nalijte vodu a přidejte 5 polévkových lžic soli a 2 polévkové lžíce cukru“. 🙂
Dobrý den, už několik let dávám do litru vody 70 g soli a 30 g cukru. Panenku nechám klidně v laku přes nic, ale pak ji dám před vařením na cca 15 minut do čisté vody.
30 gramů pažitky a dalších 30 gramů petrželové natě je docela hromada, není to chyba?
Není to chyba. V původním receptu je to takto uvedené, ale pokud se vám množství nezdá, můžete si recept upravit podle své vlastní chuti.
Dobrý den, prosím vás, jak dlouho panenku v sous vide sáčku připravovat? Teplota je uvedena, ale čas ne. Děkuji moc. Zítra poprvé zkoušíme novou vakuovačku a parní troubu, tak chci, aby to bylo dokonalé!
Osobně jsem vařil 1:30 hod. Jinak se řiďte tabulkou teplot zde https://www.sousviderecepty.cz/sous-vide-tabulka-teplot-a-casu/
Dobrý den, ten olej opravdu nalejete do sáčku k masu, jak je uvedeno v návodu? Moje vakuovačka vycucne veškerou tekutinu ze sáčku. Místo oleje dávám máslo a výsledek je úžasný.
Když přidám olej do sáčku, tak vákuovačku odsávám manuálně, právě aby mi to nevycuclo tekutinu.
potvrdzujem, maslo je super….
alebo pouzit na vakuovacke tlacitko SOFT
Dovolil jsem si recept mírně pozměnit: prohodil jsem totiž krok 1 a krok 2. 🙂 57 st., 1,5 hod. Je to super!
https://oldsoft.rajce.idnes.cz/Veprova_panenka_sous_vide_-_Tenderloin_Steak/
Naprosto luxusní ňamka, děkuji za inspiraci a těším se na další recepty 🙂
Kolik vody na sůl a cukr? Podle mě chybí poměr ještě k vodě. Když dám pět lžic soli a dvě lžíce cukru do 200 ml bude z toho něco jiného, než když to samé dám do 2 l. „Vaříme“… Jak dlouho?