Ingredience
- 1.3 Kg Hovězí líčka
- 6 velkých lžic olivový olej
- 3 kusy mrkev
- 4 kusy řapíkatý celer
- 400 ml červené víno
- 3 kusy bobkový list
- 3 snítky rozmarýnnejlépe čerstvý rozmarýn
- 3 snítky tymiánnejlépe čerstvý tymián
- 1,5 lžíce sůl
- 400 ml hovězí vývar
- 2 kusy šalotka
- 3 stroužky česnek
- Bramborové pyré
Recept
Dnes si představíme recept, který podle názvu může působit složitě, avšak opak je pravdou, a výsledkem Vám budou líčka, která budou tak jemná, že je budete moci krájet lžící.
Postup
1 Hotovo 3-4 minuty |
Zatáhneme líčka |
2 Hotovo 30 minut |
Redukce z červeného vínaMezitím co líčka chladnou, si na stejné pánvi rozehřejeme na střední intenzitu zbylé 2 lžíce olivového oleje a přidáme oloupanou a nahrubo nasekanou mrkev a celer, na plátky nakrájenou šalotku a stroužky česneku. Nakonec přidáme sůl a povaříme asi 6 minut, nebo než budou všechny ingredience krásně opečené. Následně do pánve přilejeme červené víno a hovězí vývar, poté dusíme okolo 10-15 minut, dokud se tekutina nezredukuje asi o čtvrtinu. Nakonec redukci z červeného vína odstavíme a necháme ji zhruba 45 minut vychladnout, případně ji můžeme dát i do lednice. |
3 Hotovo 12 hodin |
Sous videJakmile jsou líčka i redukce zcela vychlazené, vložíme je do velkého sáčku a vakuově zabalíme. Poté sáček dáme do vodní lázně a při teplotě 83 stupňů vaříme 12 hodin. |
4 Hotovo |
DokončeníPo dvanácti hodinách vyjmeme sáček z vodní lázně a následně oddělíme líčka od zeleniny, ze které odstraníme bylinky a samotnou zeleninu rozmixujeme, vznikne nám omáčka, kterou nakonec dohromady s líčky prohřejeme a můžeme podávat na bramborové pyré . |
4 Comments Skrýt komentáře
Dobrý den, dnes jsem vařil líčka podle vašeho receptu a maso bylo super, rozpadalo se. Myslím ale, že vám moc nevychází počty, co se zeleniny týče. Vařil jsem variantu na 4 porce a musel jsem dát o jeden celer míň a cibule a mrkve naopak víc. Stále tam ale bylo nepoměrně hodně celeru. V poslední fázi, kdy se šťáva mixuje s masem, jsem cca 1/3 zeleniny dal stranou a zbytek rozmixoval. Výsledek byl celkem hustá kaše, co má k omáčce daleko. Také mi přijde zvláštní, ze na 3 porce uvádíte 0,75 kg masa a na 4 1,3 kg masa.. Kilo líček před očištěním mi dalo tak cca 4 porce. Každopádně děkuji za recept a inspiraci.
Co se týče hmotnosti masa, v kalkulátoru je pravděpodobně navíc špatně uvedeno „,3“, což dává špatné výsledky: 3 porce 0.75,3kg, 4 porce 1,3kg. Asi má být 0,25kg na jednu porci, pak odpovídá na 3 porce 0.75kg, na 4 porce 1kg
Opraveno
Podle receptu porce pro 2 a vše ok maso křehké a super. Jen zeleniny se mi zdá bylo málo nezajistilo to dostatečně omáčku musel jsem déle redukovat. Jinak vše na 1