Jak ohřát sous vide jídlo?
Jak často se vám stává, že po přípravě lahodných pokrmů pomocí sous vide přístroje vám doma zůstanou zbytky?
Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste si zbytky uchovali v lednici a ohřáli si je později, aniž byste přišli o skvělé výsledky, kterých jste při přípravě touto metodou dosáhli? Měli byste k ohřevu znovu použít sous vide hrnec? Měli byste využít mikrovlnku nebo horkovzdušnou troubu? V tomto článku si přesně na tyto otázky odpovíme.
Jak jídlo ohřát za pomoci sous vide přístroje?
Ohřívání metodou sous vide neznamená převaření. Jídlo chcete udržet v optimálním stavu a vychutnat si ho stejně jako při prvním vaření. Abyste toho dosáhli, můžete ho ohřívat úplně stejným způsobem, jakým jste ho vařili napoprvé, pouze s drobným rozdílem.
Doba ohřívání závisí na tom, jak je maso silné. Následuje několik přibližných časů pro vaření při teplotách 43-79 stupňů Celsia.
- Pokud ohříváte steak o šířce 10 mm, maso bude připravené po asi 20 minutách ohřívání.
- Silnější plátek masa, řekněme o šířce 60 mm, může k ohřevu potřebovat až 5 hodin.
- Tenká roláda o tloušťce do 25 mm je obvykle ohřátá za 40 minut.
- Ohřev masové rolády může trvat až 90 minut, samozřejmě v závislosti na tom, jak je tlustá.
Předpokládaný čas ohřevu se v některých zahraničních médiích udává jako 45 minut na každých 2,5 cm tlustý plátek. Pakliže je tedy daný plátek tlustý 5 cm, potom byste měli počítat s přibližnou dobou ohřevu 90 minut.
A co dělat v případě ohřevu nerovnoměrně velkých potravin?
A jak se za pomoci sous vide ohřívají potraviny, které mají nerovnoměrný tvar? Může se to stát například u nějakých pečeně nebo jehněčích nožiček. V takových případech vezměte dvě nejbližší velikosti a zprůměrujte je.
Tipy pro ohřívání sous vide
Zásadním faktorem při ohřívání pokrmů sous vide metodou je ohřívat jídlo o něco nižší teplotou, než při které jste potraviny vařili. Pokud byste při ohřívání používali stejnou teplotu, tak by spousta potraviny zbytečně přicházela o vlhkost a tudíž o šťavnatost.
Ideální teplota pro servírování masa je přitom 50-55°C.
Ohřívání tekutých potravin
Vedle masa můžete metodou sous vide ohřívat i pyré, omáčky a polévky. Faktem je, že u těchto potravin je lepší k ohřevu použít tuto metodu než je ohřívat na sporáku, a to z toho důvodu, že se nezničí jejich struktura a ani chuť.
Pokud ohříváte například pyré, určitě chcete, aby se ohřálo co nejrovnoměrněji. Proto je lepší připravit menší porce a použít několik sáčků, které do vody vložíte zvlášť.
Pokud jde o rovnoměrné vaření potravin, nic lepšího jak sous vide neexistuje.
Ohřívání zmrazených potravin
Metodou sous vide se dají dobře ohřívat i zmrazené potraviny. To vám jistě usnadní život, protože si jídlo můžete připravit s předstihem a potom ho jenom ohřát.
Pořiďte si kvalitní sous vide zařízení
Pakliže chcete mít jistotu, že z potravin připravovaných metodou sous vide vytěžíte maximum, potom byste si měli pořídit kvalitní sous vide zařízení.
Další způsoby, jak si ohřát sous vide jídlo:
Sous vide jídlo můžete ohřívat v mikrovlnce či v klasické troubě, mějte však na paměti, že tento způsob ohřevu může vést ke snížení šťavnatosti potravin a jejich bohatou chuť.
Jak ohřát sous vide jídlo – shrnutí
Vaření metodou sous vide není složité – stačí si pořídit sáčky pro sous vide, nádobu a dobrý sous vide přístroj a můžete začít. Vaši přátelé budou lahodnými pokrmy ohromeni, pakliže dodržíte zásady správného ohřívání, dokonce i v případě, kdy jídlo uvaříte předem a v inkriminovanou hodinu ho pouze ohřejete.
Ve výpočtu doby ohřívání plátku 5cm máte drobnou chybu: 5 cm = 2 x 2.5 cm tj. i čas t(5 cm)=2 x t(2.5 cm) = 2 x 45 min = 90 min. Jinak děkuji za užitečné informace.