Nejlepší a nejhorší jídlo pro přípravu metodou sous vide
Metoda sous vide je značně univerzální, dají se s ní připravit téměř všechny potraviny a pokrmy. Na některé z nich je však tato metoda efektivnější než na jiné.
Samozřejmě vhodnost přípravy metodou sous vide se dá posuzovat podle několika různých měřítek. Někteří lidé by určitě navrhli, aby byl žebříček nejvhodnějších potravin pro sous vide vaření sestaven podle jeho skutečného, praktického přínosu. Další by možná byli pro sestavit žebříček podle délky vaření, nebo podle celkové náročnosti. Ať tak nebo tak, některé pokrmy jsou s přípravou sous vide lepší, jiné zase horší. Pojďme se nyní podívat na to, jaké potraviny jsou pro sous vide vaření nejlepší.
Nejlepší jídlo pro přípravu sous vide
- Pomalu dušená hovězí líčka v omáčce z červeného vína s bramborovým pyré
- Steak z hovězí svíčkové s mačkanými bramborami
- Sous vide ribeye steak
- Sous vide hovězí oháňka
- Steak s kávovým máslem a špenátem
- Vždy perfektně připravená hovězí svíčková
- Sous vide dušená hovězí žebírka
- Hovězí demi glace
- Vepřové kotlety po vietnamsku
- Vepřová panenka s javorovo-hořčičnou omáčkou
- Sous vide dušená vepřová žebírka
- Jemná marinovaná vepřová plec na „mojo“ způsob
- Chobotnice sous vide s citronovou omáčkou
- Máslový chřest s čerstvou mátou
Obecně se dá říci, že pro přípravu sous vide se nejvíce hodí takové potraviny, kde je zcela zásadní pečlivé, dlouhotrvající vaření. Jedná se například o tvrdé kousky masa, nebo potraviny, které běžným vařením ztrácejí na chuti nebo šťavnatosti.
Nejhorší jídlo pro přípravu sous vide
Sous vide je velmi neutrální metoda, která se s trochou snahy a nápaditosti dá aplikovat na přípravu velkého množství potravin, v některých případech však úplně nefunguje. Obecně to platí pro přípravu některých dezertů, které už ze zásady potřebují pár minut pečení.
Dále je ošemetné připravovat metodou sous vide některé druhy ovoce a zeleniny, samozřejmě až na některé výjimky, jako je třeba hruška v červeném víně, rozložený jablečný koláč se sněhovou pusinkou, ananasové špízy s rumem, nebo mrkvový dort bez mouky.
Pro přípravu metodou sous vide se obecně dále nehodí některé vnitřnosti, jako jsou třeba ledvinky. A dále také potraviny jako jsou těstoviny, pizza, rýže atd.