Pomoc! Sous vide sáček se poškodil!
Sous vide je francouzská metoda vaření ve vakuu, při které se do sáčku sous vide nedostane žádný vzduch ani voda. Sáček sous vide však může prasknout například kvůli vysokému tlaku. A to způsobí, že jídlo ztratí chuť a změní strukturu. Není však třeba panikařit.
Pokud se váš sous vide sáček poškodil, pomůžeme vám. V tomto textu najdete tipy a triky, které vám pomohou problém napravit. A přidáme také informace o tom, jak tomuto problému předcházet, což je do budoucna vůbec nejlepší pomoc.
Co se stane, když se do sous vide sáčku dostane voda?
Pokud se do sous vide sáčku dostane voda, znamená to, že není vakuově uzavřený, což nechceme. Právě vakuové uzavření je hlavní smysl této metody.
Rozsah škod bude záviset především na množství vody v sáčku, připravovaném pokrmu, teplotě, době přípravy i na dalších faktorech. Voda zkazí spíše chuť ryb a masa než zeleniny a rýže. Důležitá je také doba. Deset minut asi nic zásadního nepřinese, ale pokud jste něco vařili přes noc, musíte se připravit na rozsáhlé škody. V tomto případě je většinou lepší uvařit jídlo znovu.
Také je třeba si uvědomit, že uvnitř sáčku bude vždy určité množství tekutiny, protože každý surovina při vaření produkuje šťávu. V každém případě není třeba propadat panice. Potravin v takovém případě mohou ztratit chuť nebo změnit strukturu, ale stále je budete moci bezpečně sníst.
Co dělat, když do sous vide sáčku teče voda?
Nejdřív se ujistěte, že je to skutečně voda a ne šťáva, která vytéká ze samotného jídla. Zkontrolujte, zdali sáček sous vide těsní. Pokud nenajdete žádné poškození, je dost pravděpodobné, že šlo o planý poplach.
Dalším způsob, jak můžete bezpečně zjistit, zdali sous vide sáček nevytekl, je kontrola vodní lázně. Pakliže je voda v lázni kalná nebo zabarvená, pravděpodobně došlo k poškození sáčku. V takovém případě přejděte k dalšímu kroku.
Jakmile zjistíte, že je v sáčku voda, měli byste se ji zbavit a ponechat si pouze vařené potraviny.
Vodu ze sáčku vylijte a to samé udělejte také s vodní lázní. Hrnec pro vaření sous vide následně umyjte, protože tuk a voda mohou sous vide přístroj poškodit.
Nejprve nechte nádobu sous vide vychladnout a nečistěte žádnou část přístroje drsnými chemikáliemi. K čištění používejte vlhký hadřík s vodou a octem, místo abyste na něj lili velké množství vody.
Případně můžete tlakový hrnec vložit do vody a octa a zahřát jej na 140 °C a poté jej nechat několik minut působit.
Nakonec připravte novou vodní lázeň, obsah uniklého sáčku pro sous vide vložte do nového sáčku a pokračujte ve vaření.
Jak zabránit poškození sous vide sáčku?
Pokud sous vide sáček vytekl, doufáme, že se vám potraviny podařilo zachránit. Na následujících řádcích se dozvíte, jak pro příště této nepříjemné situaci zcela zabránit.
Sáčky správně uzavřete
Používáte-li k vaření sáčky Zip Lock, dbejte na to, aby byly uzavřeny až do samého konce, bez mezer.
Můžete také nechat horní část sáčku se zipem nad vodou. Tímto způsobem je menší pravděpodobnost, že se otevře a dostane se do něj voda. K upevnění horní části sáčků sous vide nad vodou ke straně nádoby nebo hrnce můžete použít svorky.
Doporučuji také vybírat sáčky zip Lock ze silnějšího materiálu (jako jsou sáčky do mrazničky). Tenké sáčky často nevydrží vysoké teploty.
Předem se ujistěte, že sáček neprotéká
Před zahájením vaření naplňte sáček sous vide vodou. Pokud začne vytékat, je v něm díra. To je důležité zejména v případě, že sáčky sous vide používáte opakovaně, ale občas se může stát, že se poškodí i nové sáčky. Daleko lepší je včas se ujistit, než později něčeho litovat.
Pokud je v sáčku díra, nedoporučuji ji opravovat, i když je to ekologičtější varianta. Je pravděpodobné, že sáček stejně vyteče.
Místo sáčků se zipem používejte správné vakuovací sáčky
Sáčky Ziplock jsou cenově dostupnější, nevyžadují další vybavení a jsou pohodlnější. Pravděpodobnost poškození je ovšem mnohem větší.
Abyste zajistili, že se sous vide sáček neprotrhne, možná si budete chtít pořídit speciální vakuovací sáčky a vakuovačku. Vakuvačka sous vide sáčky lépe utěsní a pro jistotu je můžete „zalepit“ i nadvakrát.
Navíc odpařená voda z víka může snadno odkapat dovnitř sáčku, i když je těsnění mírně pootevřené.
Pozor na kosti a jiné ostré předměty
Při vaření ryb, masa nebo některých druhů zeleniny jako jsou artyčoky nebo chřest, musíte na sous vide sáček dávat pozor a to i pokud jste ho předem zkontrolovali. Ostré prvky těchto potravin totiž mohou sáček propíchnout. V tomto případě byste se měli snažit umístit potraviny tak, aby se ostré prvky sáčku nedotýkaly.
Tak například rybu dejte doprostřed sáčku a obestřete ji zeleninou. Zároveň však myslete na to, že jídlo uprostřed se vaří déle.
Používejte správné nástroje
Některé kuchyňské náčiní s ostrými hranami sous vide sáček také může poškodit nebo propíchnout. Tak například místo kovových kleští byste měli zvolit spíše silikonové nebo plastové náčiní.
Zjistil jsem, že pro přesouvání potravin do sáčků a z nich lze docela dobře použít špachtle či dřevěné nebo plastové obracečky.
Shrnutí
Jak vidíte, rozbitý sáček pro sous vide není konec světa a ve většině případů se dá opravit. I když čištění všeho, jako je nádoba a přístroj pro sous vide, a výměna sáčku zabere nějaký čas.
Pokud jste připravovali jednoduché jídlo k běžné večeři a sáček sous vide se vám rozbil, jídlo nemusíte vyhazovat. Přesto, pokud jste plánovali ohromit hosty na luxusním setkání, možná byste měli vymyslet rychlý recept na jiné jídlo, protože tímto jídlem hosty neohromíte.
Každopádně se při příštím vaření sous vide určitě řiďte mými radami, aby vám sáček opět nevytekl.