Jak dlouho se dá skladovat sous vide maso?
Metoda sous vide je díky mnoha výhodám tohoto vaření stále populárnější. Ovšem ne každý tuto metodu zná a to včetně jejích největších předností jako je právě i skladování masa.
Pokud uvažujete o vaření masa metodou sous vide a zajímá vás, jak dlouho pak maso můžete uchovávat v lednici nebo mrazáku, vaše oči zabloudily na ty správné řádky! V tomto článku si prozradíme vše o tom, jak skladovat sous vide maso.
Jak dlouho vydrží sous vide maso?
Než se do toho ponoříme, nejprve si objasníme, jak vaření sous vide funguje. Tato metoda vaření je také známá jako nízkoteplotní, dlouhodobé vaření. Sous vide v překladu z francouzštiny znamená „ve vakuu“, což odkazuje na fakt, že potraviny jsou uchovávány v uzavřeném sáčku bez přístupu ke vzduchu.
Při této metodě vkládáte potraviny do plastových sáčků sous vide nebo skleněných nádob a vaříte je ve vodě po delší dobu, obvykle až sedm hodin. A v některých případech může vaření trvat až 72 hodin!
Jednou z výhod této metody je vaření na porce, takže se pro ni rozhoduje stále více lidí, i když počáteční náklady nemusí být nízké.
Trik spočívá v přesně regulované teplotě, která je mnohem nižší než ty, které obvykle používáte při vaření.
Pokud tedy například chcete vařit červené maso, měli byste tak činit při teplotě přibližně 55 až 60° C, a pokud se chystáte vařit drůbež, měli byste tak činit při 66-71° C. Tabulku teplot naleznete ZDE.
Může se zdát, že tyto teploty jsou extrémně nízké a nebezpečné. I proto mnoho lidí zajímá, jak dlouho lze maso uvařené metodou sous vide uchovávat?
Na tuto otázku napříč internetem najdete různé odpovědi. Jedno se však nemění – při správné přípravě a rychlém zchlazení lze sous vide maso ve vakuovém sáčku v pohodě uchovat až po dobu 10 dní. Co to znamená? Pokud uvaříte sous vide maso, měli byste ho rychle zchladit na 4° C.
Návod jak zchladit sous vide maso
- Do nádoby dostatečně velké, aby se do ní vešly sáčky sous vide, které chcete zchladit, připravte ledovou lázeň.
- Ponořte sous vide sáčky celé do připravené ledové lázně.
- V závislosti na množství potravin ponechte sous vide sáčky v lázni minimálně 30 minut (ideálně 2 hodiny).
- Po celou dobu procesu dbejte na to, aby teplota lázně nepřesáhla 4 °C. Pakliže je lázeň teplejší, okamžitě přidejte dostatek ledu.
- Sáčky nakonec usušte, označte je a uložte do chladničky nebo mrazáku.
Pokud tyto kroky nedodržíte a teplé sous vide sáčky vložíte do chladničky hned, nestihnou se rychle zchladit a maso se zkazí mnohem rychleji.
Maso vařené déle než šest hodin při teplotě 60 °C lze před spotřebou uchovávat v uzavřených sáčcích sous vide v chladničce sedm až deset dní.
Pokud jste sáčky sous vide otevřeli, bude mít maso stejnou trvanlivost jako konvenčně vařené maso.
Uchování masa v bezpečí až po dobu deseti dnů je jednou z největších výhod vaření metodou sous vide. Hodí se to především restauracím, nemocnicím, cateringu mnohým dalším podnikům. Protože je navíc možné dříve uvařené sous vide maso znovu snadno ohřát, mnoha lidem to ušetří drahocenný čas.
Jak dlouho lze sous vide maso uchovat v mrazáku?
Maso uvařené v sáčcích na zip lze uchovávat dva až tři měsíce, s výjimkou drůbeže, kterou lze v sáčcích na zip uchovávat až šest měsíců. Ve vakuově uzavřených sáčcích však můžete maso v mrazničce uchovávat až jeden rok.
Výhody přípravy masa metodou Sous Vide
Pokud si stále nejste jisti, zda vařit maso metodou sous vide, zde máte několik výhod. Kdo ví, třeba vám to pomůže při rozhodování.
1. Šetří čas
Maso vložíte do sáčků, nastavíte teplotu, vložíte do vodní lázně a je hotovo. Nemusíte stát nad sporákem a kontrolovat, zda není maso nedovařené nebo spálené.
Vaření metodou sous vide zabere trochu více času, ale budete mít jídlo připravené na celý týden a můžete rychle připravit jídlo pro větší počet lidí.
2. Je to chutné
Při vaření masa metodou sous vide zůstanou zachovány všechny šťávy a aroma. Jídlo bude také rovnoměrně propečené.
3. Je to zdravé
Máte kontrolu nad všemi ingrediencemi a porcemi.
4. Je to úsporné
Vařením sous vide lze ušetřit peníze. Například při porcování potravin do sáčků sous vide zajistíte, že se žádné potraviny nezkazí.
Proč se lidé sous vide bojí?
Hlavní důvod, proč jsou lidé k vaření sous vide skeptičtí, je bezpečnost. Vaření v plastových sáčcích sous vide při nízkých teplotách po delší dobu vypadá nezdravě – ale není třeba se obávat.
Díky nízkým teplotám je vaření sous vide v plastových sáčcích zcela bezpečné. Plasty používané k tomuto účelu navíc neobsahují přídatné látky, jako jsou BPA a ftaláty, které mohou být při kontaktu s potravinami škodlivé.
Vaření sous vide se lidé bojí také kvůli nízkým teplotám. Protože se však potraviny vaří po delší dobu a to při přesně udaných teplotách, není se třeba obávat ani těchto případů.
Shrnutí
Sous vide maso lze bez v ledničce bezpečně skladovat klidně i několik dní, zvlášť pokud ho po uvaření rychle zchladíte. Tento způsob vaření má navíc i další skvělé výhody, kvůli kterým byste tento způsob vaření neměli nechávat bez povšimnutí.
Prosím jak postupovat, z nedostatku času jsem zavakuovala kuřecí prsa na do sáčku k vaření sous vide. Když chci uvařit je možné vložit hned a jak dlouho a při jaké teplotě? Nebo musím nechat rozmrazit?