Můžu nechat sous vide ohřívač bez dozoru?
Setkali jste se s receptem na přípravu sous vide jídla, u kterého je uvedena doba přípravy 12, 24 nebo dokonce 48 hodin? Je zřejmé, že vařit něco tak dlouho může být velmi obtížné, pokud máte na práci jiné věci, například jít do práce, odvést děti do školy nebo se pořádně vyspat.
Přerušované vaření sous vide navíc ohrožuje dokonalé výsledky vaření sous vide a je s ním více starostí. Vzhledem k tomu vás asi napadne otázka „Můžu nechat sous vide ohřívač bez dozoru“?
Odpověď zní, můžete. Na přístroj sous vide nemusíte dohlížet, lze ho nechat bez dozoru a při přípravě pokrmů se jít věnovat jiným věcem. Pokud se budete držet mých tipů a triků, můžete to udělat bezpečně.
Lze při vaření v režimu Sous Vide skutečně „nastavit a zapomenout“?
To záleží hlavně na tom, co vaříte. U některých receptů (jako jsou krátká žebra nebo bůček) můžete nechat sous vide v provozu 48 hodin. To je obvykle určeno pro případy, kdy chcete bílkovinu vařit pomalu, aby šťavnaté maso odpadávalo od kosti.
Při dlouhém vaření sous vide bez dozoru se nejčastěji bojíme toho, že se některý ze sáčků otevře a tuk nebo malé kousky ze sáčku poškodí cívky ponorného vařiče nebo do něj vtečou a ucpou ho.
Pokud se chystáte nechat sous vide vařič delší dobu bez dozoru, dodržujte následující tipy.
Co se stane, když vaříte sous vide příliš dlouho?
Může se jídlo převařit, pokud ho necháte vařit delší dobu a po uplynutí stanové doby ho nevyndáte?
Odpověď zní NE. Sous vide jídlo se díky nižším používaným teplotám vaření nikdy nemohou převařit.
Tipy a triky jak sous vide dlouho vařit bez dozoru
Ujistěte se, že je vaše zařízení mimo dosah malých dětí a domácích zvířat.
Ujistěte se, že nádoba nebo hrnec pro sous vide stojí na povrchu nebo na pultu, který vydrží vysoké teploty. Můžete ji také umístit na silikonovou podložku, držák na hrnec apod. Držte celou sestavu mimo dosah jakýchkoli hořlavých materiálů (neumisťujte tedy hrnec na utěrku).
Nádobu pro sous vide zakryjte pokličkou, plastovou fólií, fólií nebo pingpongovými míčky, abyste kvůli odpařování neztratili mnoho vody. Pokud se odpaří příliš mnoho vody, může se váš přístroj sous vide zcela vypnout (jedná se o automatickou bezpečnostní funkci většiny přístrojů sous vide). Zakrytí horní části nádoby také zabraňuje hromadění kondenzátu v ponorném cirkulátoru a jeho poškození.
Nádobu pro sous vide můžete opatřit izolací (například si můžete pořídit izolační návlek pro sous vide), abyste udrželi stálou úroveň tepla po celou dobu prodlouženého procesu vaření. Také to pomůže zabránit tomu, aby voda ztrácela příliš mnoho tepla a aby se odpařilo příliš mnoho vody, šetří to energii a váš sous vide vařič nemusí pracovat na plný výkon.
Protože se sáčky pro sous vide mohou roztrhnout a jejich obsah se může zachytit v sous vide vařiči a poškodit se, zkuste sáčky připnout k boku nádoby nebo použijte stojan pro sous vide, který sáčky udrží na místě. Ujistěte se také, že používáte pevné sáčky (například silikonové sáčky nebo sáčky do mrazničky), případně můžete sáčky dvakrát uzavřít.
Použijte závaží, stojan na sous vide nebo svorky, aby sáčky zůstaly během dlouhého vaření plně ponořené.
Nepoužívejte plastové chladicí nádoby pro případ, že by se jakýkoli materiál nebo výstelka (která může obsahovat chemické látky napomáhající chlazení) přehřály a roztavily.
Jaký sous vide vařič lze nechat při vaření bez dozoru?
Existuje mnoho různých typů sous vide vařičů. Které z nich jsou pro dlouhé vaření bez dozoru nejvhodnější? Patří sem tři typy:
- Joule CS10001/CS20001
- Anova Precision Cooker Pro
- Anova Precision Cooker (WiFi)
Shrnutí
Jednou z opravdu skvělých věcí na sous vide metodě vaření je, že přístroj můžete nastavit na vaření klidně i na půl dne nebo dokonce na dva dny a nechat ho bez dozoru.
Přesto existuje několik věcí, které byste měli udělat, abyste zabránili nepříjemnostem. Dodržujte mé výše uvedené bezpečnostní tipy a triky a neměli byste mít žádný problém!