Ingredience
- 1 lžička paprika mletá
- 1 lžíce koriandr mletý
- 2 lžičky kurkuma mletá
- 1 1/2 lžičky granulovaný zázvor
- 1 lžička skořice
- 1 lžička - mleté nové koření
- 3/4 lžičky kardamommletý
- 1/2 lžičky česnekový prášek
- 2 kuřecí prsa bez kosti
- dle chuti košer sůl
- dle chuti čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce extra panenský olivový olej
- 1 malá nakrájená na kostičky cibule
- 1 1/2 lžičky mletý čerstvý zázvor
- 2 stroužky česnek
- špetka šafrán
- 2 lžíce rajčatový protlak
- 1 šálek kuřecí vývar
- 2 rajčata
- 1/2 šálku zelené olivyvypeckované a nakrájené
- na ozdobu Nasekaný čerstvý koriandr
Recept
Skvělý recept, skvělá chuť. Není to rychlý recept, ale osobně mě ohromila textura a pikantní chuť.
Dušené tmavé maso v bohaté, hluboce kořeněné omáčce je moje představa dokonalého podzimního i zimního komfortního jídla. Ale pomocí sous vide vaření snadno dostanete veškerou chuť pravého taginu do kuřecích prsou. A vyplatí se nejprve si připravit vlastní směs koření, kterou použijete jako potěr na kuře a základ omáčky. Tajine nebo někdy také Tagine je typickým nádobím pocházejícím ze severní Afriky, ale také názvem pro dušenou směs masa, zeleniny nebo dokonce ovoce a ořechů, která se v typickém Tajine hrnci vyrábí.
Postup
1 Hotovo 2 hodiny 30 minut |
Začínáme...Nastavte vařič na 63,3ºC. Smíchejte papriku, koriandr, kurkumu, zázvor, skořici, nové koření, kardamom a česnekový prášek v malé misce. Přeneste na střední pánev nastavenou na střední teplotu. Kuřecí prsa osolíme a opepříme. Kuře potřete 1 lžící směsi koření. Přeneste do velkého sáčku na zip nebo vakuově uzavřete s 1 lžící olivového oleje. Utěsněte pomocí techniky ponoření do vody nebo vakuového těsnění na vlhké nastavení. Vložte sáček do vodní lázně a nastavte časovač na 2 1/2 hodiny nebo až 6 hodin. |
2 Hotovo 7 minut |
Připravíme omáčkuAsi 30 minut před dokončením kuřete si připravte omáčku: Zbývající lžíci olivového oleje rozehřejte na střední pánvi na středním plameni. Když se olej třpytí, přidejte cibuli, zázvor, česnek, šafrán a 1 polévkovou lžíci směsi koření a dochuťte solí. Opékejte, dokud cibule nezměkne a nezprůhlední, 5 až 7 minut. |
3 Hotovo 20 minut |
Rajčatová pasta na scénu!Přidejte rajčatovou pastu a pokračujte ve vaření za častého míchání, dokud rajčatová pasta nezčervená, 3 až 5 minut. Přidejte vývar, rajčata a olivy a přiveďte k varu, seškrabejte všechny zhnědlé kousky ze dna pánve. Jakmile se omáčka rozvaří, snižte teplotu na minimum, zakryjte pánev a vařte 20 minut. Dochutíme solí a pepřem. Odstraňte z ohně, dokud není kuře hotové. |
4 Hotovo 5 minut |
Dokončujeme, servírujeme |