Ingredience
- 3 až 4 kg šunka s kostí
- 225 g hnědý cukr
- 240 ml balzamikový ocet
Recept
Jemná a šťavnatá šunka s nezvyklou, ale návykovou chutí.
Pokud jste milovník šunky, máte štěstí! Výsledkem tohoto receptu bude šťavnatá šunka s krásnou strukturou a jedinečnou chutí. Dost řečí, rozpalme vařiče a pojďme vařit!
Postup
1 Hotovo 3 - 8 hodin |
Připravíme šunku |
2 Hotovo 10 minut |
Připravíme si glazuruZahřívejte hnědý cukr v malém hrnci na středně vysokou teplotu, dokud se nerozpustí. Pokračujte ve vaření, dokud nebude tmavě hnědá, ale ne černá, a okamžitě přidejte všechen balzamikový ocet a při přidávání ustupte. Vařte za občasného míchání, dokud se cukr nerozpustí. Snižte na mírný plamen a pokračujte ve vaření, dokud není směs hustá a sirupová a nepokryje zadní část lžíce, asi 5 minut. Dát stranou. |
3 Hotovo 15 minut |
Nahřejte troubuNastavte rošt trouby do nižší polohy a předehřejte troubu na 260 °C 30 minut před tím, než budete šunku podávat. Nechte troubu předehřát po dobu 15 minut. Vyjměte šunku z vodní lázně, odstraňte obal a položte řeznou stranou dolů na mřížku na pečicím plechu vyloženém alobalem. Povrch otřete do sucha papírovými utěrkami a potřete glazurou. Vložte do trouby a pečte 5 minut. Vytáhněte mřížku trouby, naneste další vrstvu glazury a opakujte ještě 2x. Následně vyjměte šunku z trouby a nechte 5 minut odpočinout |
4 Hotovo 3 minuty |
PodávámeChcete-li šunku krájet, položte řeznou stranou dolů na prkénko a udělejte jeden plátek těsně vedle kosti, šunku rozdělte na dvě části. Položte vykostěnou stranu nově nařezanou stranou dolů a nakrájejte na tenké plátky. Opakujte se zbývající šunkou, odřezávejte ji od kosti jednu po druhé, než ji nakrájejte na porce |
2 Comments Skrýt komentáře
Na 8 porcí 4,5kg šunky? Ten recept Vám dělal nějaký překladač?
Přijde Vám to hodně nebo málo? Důležité je, že na x kg masa potřebuji x ostatních surovin v určitém množství.