Ingredience
- 1,4 kg hovězí tri tip steakHovězí Tri-Tip Steak pochází ze spodní části hovězí kýty (konkrétně z oblasti zvané sirloin)
- 2 lžíce steakové koření
- 2 lžíce máslo
- 4 snítky čerstvý rozmarýn
- 4 stroužky česnek
Recept
Ukradněte tajemství šéfkuchařů restaurací a připravte si perfektní steak pokaždé díky technologii sous vide! Sous vide tri tip je lahodný a snadno připravitelný. Hovězí Tri-Tip Steak je kus masa, který pochází z svíčkové části hovězího, konkrétně z zadní nohy. Je to trojúhelníkový (odtud název „tri tip“ – „tři špičky“) kousek masa, který je známý svou vynikající chutí a křehkostí. Je ceněn pro svou jemnou strukturu, mírně prorostlý tuk a výbornou rovnováhu mezi masitou a tučnou částí. Tento steak je ideální pro grilování, pečení nebo vaření metodou sous vide, kde si uchovává svou šťavnatost a křehkost. Po uvaření je důležité ho nakrájet proti vláknům, aby byl co nejvíce jemný. Tri tip steak je oblíbený zejména v USA, kde je často používán na grilování a BBQ.
Postup
1 Hotovo 6 hodin 10 minut |
Okořenit a vařitPřipravte vodní lázeň sous vide. Vložte tri tip steak do zipového sáčku nebo vakuového sáčku. Okořeňte steak steakovým kořením, přidejte kousky másla, snítky rozmarýnu a rozdrcené stroužky česneku. Sáček uzavřete vakuovou svářečkou nebo použijte metodu vytlačení vzduchu vodou: ponořte sáček se steakem téměř celý pod vodu, nechte pouze asi 2,5 cm horního okraje otevřený. Voda vytlačí vzduch ze sáčku, poté jej zcela uzavřete. Jakmile je steak uzavřený v sáčku s bylinkami a kořením, vložte jej do sous vide lázně na 6 hodin. Po 6 hodinách steak vyjměte ze sáčku a odstraňte snítky rozmarýnu. Po 6 hodinách steak vyjměte ze sáčku a odstraňte snítky rozmarýnu. |
2 Hotovo 60 sekund |
Předehřejte gril nebo grilovací pánev na vysokou teplotuOpečte tri tip z každé strany 30–60 sekund, dokud nezíská krásnou kůrku. Během opékání lehce dochuťte solí a pepřem. Sejměte steak z tepla, přikryjte ho alobalem a nechte odpočinout 10 minut před krájením. Při krájení si všimnete, že vlákna masa vedou různými směry. Nejprve oddělte dlouhý trojúhelníkový konec od druhé části steaku tam, kde se vlákna kříží. Poté každý kus krájejte proti směru vláken, aby byl steak co nejjemnější. |