Ingredience
-
2 ks žloutek
-
35 g kukuřičný škrob
-
86 g cukr
-
32 g kakao
-
480 g plnotučné mléko
-
185 g smetana 30%
-
5,75 g košer sůl volitelné
Recept
Sdílet
Asi neexistuje větší sázka na jistotu, co se dezertu týče. Ať už vaříte pro děti a nebo pro hrstku sofistikovaných gurmánů, všichni jej milují. Pudink má všechno – tu krémovou a přesto lehkou konzistenci a k tomu ten požitek, po kterém toužíme. Když ho připravíte sous-vide, bude hustý a krémový jednoduše pokaždé.
Postup
|
PŘÍPRAVA PUDINKU
Rozehřejte si lázeň o teplotě 80 °C a oddělte si dva žloutky.
Smíchejte kukuřičný škrob a 58 gramů cukru v malé misce, promíchejte pořádně metličkou.
V menším hrnci smíchejte kakaový prášek s touto směsí škrobu a cukru. Postupně přidávejte mléko a smetanu a šlehejte, aby se kakao dobře rozmíchalo. Zahřívejte na sporáku jen do bodu varu za stálého míchání (aby se nevytvořily hrudky). Směs by měla lehce zhoustnout.
|
|
DOKONČENÍ
Do mísy dejte žloutky, zbytek cukru a sůl a rozšlehejte. Pomalu začněte přilívat uvařenou pudinkovou směs a stále šlehejte, aby žloutky netuhly. Poté přelijte pudink přes jemné sítko.
|
|
PUDINK DO SKLENIC
Připravte si 5 zavařovacích skleniček o objemu cca 240 ml a rozdělte do nich pudinkovou hmotu. Sklenice uzavřete jen konečky prstů - nesmí být moc utažené, aby mohl unikat při vaření přebytečný vzduch.
|
|
VAŘENÍ
Vložte sklenice do lázně a vařte 1 hodinu.
Po uvaření vytáhněte z lázně, nechte vychladit cca 15 min v pokojové teplotě a pak chlaďte v lednici přes noc.
|
|
PODÁVÁNÍ
Před podáváním pudink promíchejte, ozdobte šlehačkou a oblíbeným toppingem.
Zdroj: www.chefsteps.com
|
Cestovatelka s velkou vášní pro jídlo, která se drží hesla "kolik kuchyní ochutnáš, tolikrát jsi člověkem"