Ingredience
- 1 kg bílá cibule
- 50 g česnek
- 100 g šalotka
- 80 g toustový chléb
- 40 g máslo
- 120 ml bílé víno
- několik krajíčků bageta
- 500 g strouhaný sýrnejlépe typu gruyère
- 50 ml olivový olej
- 1,5 kg kuřenaporcované
- 100 g celer
- 20 g mrkev
- 2 ks bobkový list
- 1 l voda
- sůl
Recept
Recept, kde má použití sous-vide techniky hned dvě výhody. Při přípravě kuřecího vývaru plně kontrolujete teplotu, nenecháte jej projít varem a výsledkem je tak křišťálově čisté consommé. A navíc se veškeré aroma zeleniny a koření uchová v sáčku, čímž bude vývar mnohem chutnější.
Postup
1 Hotovo |
Příprava kuřecího vývaruNakrájejte celer a mrkve na kousky, vložte je společně s naporcovaným kuřetem, bobkovými listy a vodou do sous-vide pytlíku. |
2 Hotovo |
Vaření kuřecího vývaruVytvořte v pytlíku vakuum, ponořte do vodní lázně a vařte při teplotě 80 °C pod dobu 8 hodin. Jakmile je vývar hotový, ponořte sáček do studené vody, abyste zastavili proces vaření. |
3 Hotovo |
Příprava zeleninyNakrájejte cibuli na tenká kolečka, rozdrťte česnek, šalotku nakrájejte na kostičky. Rozehřejte v kastrůlku olej s máslem. Na mírném ohni orestujte cibuli s česnekem a šalotku, dokud nezkaramelizují. Přidejte bílé víno a nechte povařit, aby se odpařil alkohol. Přidejte toustový chléb nakrájený na kousky. |
4 Hotovo |
Spojení vývaru se zeleninouOtevřete sáček s vývarem a vývar přefiltrujte. Do sáčku vložte orestovanou zeleninovou směs a přidejte k ní kuřecí vývar. Vysajte z něj 99 % vzduchu a nechte vařit 30 min při teplotě 80 °C. |
5 Hotovo |
ServírováníNa závěr polévku dochuťte solí a nalejte do servírovacích misek. Položte na polévku několik krajíčků bagety, posypte nastrouhaným sýrem a nechte krátce zapéct. |