Ingredience
- 340 g chobotnice
- podle potřeby vodaledová
- podle potřeby sůl
- podle potřeby olivový olej
Recept
Chobotnice patří mezi největší pochoutky všude na světě. Proměnit tvrdou tkáň chobotnice v chutný kus masa ovšem není zase tak jednoduché. Pokud tedy k přípravě nepřizvete nás a náš skvělý sous vide recept.
Postup
1 Hotovo 15 min |
Spaříme chobotniciVelký hrnec naplníme vodou a přivedeme k maximálnímu varu. Vedle si připravíme misku naplněnou ledovou vodou. Jakmile se voda začne vařit, přidáme chobotnici a vaříme po dobu 10 minut, dokud se chapadla chobotnice nezačnou ohýbat. Poté chobotnici vezmeme kleštěmi a vložíme do ledové vody. Jakmile chobotnice zchladne, přemístíme ji na čistý talíř. |
2 Hotovo 5 min |
NaporcujemeChapadla chobotnice rozkrájíme na požadované porce. |
3 Hotovo 5 min |
Zabalíme |
4 Hotovo |
VařímeVodní lázeň předehřejeme podle délky vaření a požadovaného výsledku: 60 °C po dobu 24 hodin – poměrně měkká, ale na skus stále strukturovaná – skvělá do polévek a mixů z mořských plodů |
5 Hotovo 5 min |
Necháme odpočinoutUvařenou chobotnici vyjmeme ze sáčku a opět ji ponoříme do ledové lázně. V ní ji ponecháme, dokud nebudeme připraveni k dalšímu kroku. |
6 Hotovo 5 min |
Grilujeme |
7 Hotovo |
PodávámeV případě potřeby dosolíme a okamžitě podáváme. |
7 Comments Skrýt komentáře
Absolutne mi nedava smysl tabulka doby vareni 6 hodin vs. 24 hodin?
60 °C po dobu 24 hodin – poměrně měkká, ale na skus stále strukturovaná – skvělá do polévek a mixů z mořských plodů
77 °C po dobu 5 hodin – jemná a měkká – výborná pro předkrmy všeho druhu
85 °C po dobu 24 hodin – důkladně provařená – výborná ke studené konzumaci, například do salátů
Dobrý den, uvedená doba vaření je správná… zkuste to 😉
Na gril 60°/24hod?
Ne je to sous-vide chobotnice
Tedy zavakuovana a vařená ve vodě
Donry den, a ktoru verziu ste potom pouzili na gril?
Ja pouzil 85 °C po dobu 24 hodin a na velmi rozpalenem grylu udelal kurku cca pul minuty na kazde strane a super vysledek. Myslim, ze by sla i verze 77 °C po dobu 5 hodin. Tuto verzi jsem nezkousel.
Zítra zkusím 77 °C po dobu 5 hodin. Snad se mi to povede.