Ingredience
- 80 ml paprika mletá
- 80 ml tmavě hnědý cukr
- 60 ml košer sůl
- 2 polévkové lžíce Celé žluté hořčičné semínko
- 1 lžička čerstvě mletý černý pepř
- 2 polévkové lžíce granulovaný česnek
- 1 polévková lžíce sušené oregano
- 1 polévková lžíce Celé semínko koriandru
- 1 lžička vločky červené papriky
- 1 středně žlutá cibule, nastrouhaná
- 320 ml kečup
- 2 polévkové lžíce pikantní hnědá hořčice
- 80 ml tmavé melasy
- 60 ml worcesterová omáčka
- 60 ml jablečný ocet
- vepřová žebra
- 1 1/2 čajové lžičky Wright's nebo Colgin Liquid Hickory Smoke
Recept
Šťavnatá žebra na 4 způsoby. S BBQ omáčkou, bez ní, v troubě či na grilu. Kterou zkusíte jako první?
Žebra se tradičně pomalu vaří v udírně. Čím nižší teplota, tím déle to trvá, ale zároveň platí, že čím nižší teplota, tím více vnitřní vlhkosti si žebra při vaření udrží. Takže žebru pečenému při 63 °C bude trvat asi třikrát déle, oproti žebrům vařeným při 74 °C. A právě ta, která budou pečená na 63 °C budou nakonec mít šťavnatější, masitější texturu. Téměř jako extra- jemný steak. Žebra vařená při vyšší teplotě budou mít tradičnější texturu bbq žebra s dobře vytaveným tukem a masem, které se při konzumaci trhá.
Postup
1 Hotovo 5 minut |
Příprava žeber |
2 Hotovo 5 minut |
Jde se mixovat koření |
3 Hotovo 4 - 12 hodin |
Marinujeme žebraŽebra ze všech stran bohatě potřete zbylou směsí koření. Jednotlivé porce kořeněných žeber vložíme do vakuových sáčků. Používáte-li vakuové sáčky, přehněte vršek a přidávejte žebra, aby se na okraj sáčku nedostala žádná drť nebo vepřová šťáva, která by mohla oslabit těsnění. Do každého sáčku přidejte 4 kapky (asi 1/8 čajové lžičky / 1 ml) tekutého kouře. Sáčky uzavřete, případně zavakuujte a přeneste do lednice. Nechte 4 až 12 hodin odpočívat. |
4 Hotovo až 12 hodin |
Zapneme vařič |
5 Hotovo 5 minut |
Po uvaření je zchladíme |
6 Hotovo 20 minut |
Jde se na omáčkuChcete-li připravit omáčku (přeskočte, pokud připravujete suchá žebírka), smíchejte zbývající 3 lžíce koření, nastrouhanou cibuli, kečup, hořčici, melasu, worcesterskou omáčku, ocet a zbývající tekutý kouř ve středním hrnci a promíchejte. Přiveďte k varu a vařte, dokud se nezredukuje a nezhoustne, asi 20 minut. |
7 Hotovo 5 minut |
Žebra z vakuových sáčků |
8 Hotovo 20 minut |
šup s tím do troubyNastavte rošty trouby do horní a spodní střední polohy a předehřejte troubu na 150 °C. Dva pečicí plechy s okrajem vyložte hliníkovou fólií a do každého umístěte mřížku. Rovnoměrně rozdělte žebra na rošty směrem nahoru. Přeneste žebra do trouby a pečte, dokud povrch nebude prskat a žebra se prohřejí, asi 20 minut. Žebra potřete omáčkou a vraťte na 10 minut do trouby. Vyjměte z trouby, potřete další vrstvou omáčky a vraťte do trouby, dokud nebude vysušená a lepkavá, asi o 10 minut déle. (U suchých žebírek vynechejte omáčky a pokračujte v opékání, dokud se nevytvoří křupavá kůra, celkem asi 40 minut v troubě). Vyjměte žebírka z trouby, natřete poslední vrstvou omáčky a podávejte s přebytečnou omáčkou u stolu. |
9 Hotovo 45 minut |
a nebo na grilZapalte jeden poloviční komín plný dřevěného uhlí (asi 2 1/2 litru / 2 l uhlí) Když je veškeré dřevěné uhlí zapálené a pokryté šedým popelem, vysypte a uložte uhlí na jednu stranu roštu na dřevěné uhlí. Umístěte grilovací rošt na místo, zakryjte gril a nechte 5 minut předehřát. Případně nastavte polovinu hořáků na plynovém grilu na střední stupeň, zakryjte a předehřívejte 10 minut. Grilovací rošty oškrábejte dočista grilovací škrabkou, poté rošty naolejujte tak, že v sadě kleští držíte v oleji namočenou kuchyňskou utěrku nebo papírové utěrky a 5krát až 6krát je přetřete. Umístěte žebra směrem nahoru přes chladnější stranu grilu. Přikryjte a vařte, dokud se žebra nezahřejí a nevyschnou na dotek, asi 15 minut.vařte, dokud nejsou žebra. Žebra potřeme vrstvou omáčky a poté přendáme na teplejší stranu grilu. Přikryjte a vařte, dokud není omáčka téměř suchá, asi 7 minut. Potřete druhou vrstvou omáčky, přikryjte a vařte, dokud nebude druhá vrstva lepkavá, asi o 5 minut déle. (U suchých žebírek vynechejte omáčky a pokračujte v grilování na teplejší straně grilu, dokud se nevytvoří křupavá kůra, celkem asi 10 minut na horké straně grilu). Vyjměte žebírka z grilu, natřete poslední vrstvou omáčky a podávejte s přebytečnou omáčkou u stolu. |