Background Image

Grilovaná žebra

0 0
Grilovaná žebra

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Šťavnatá žebra na grilu nebo v troubě - chutnat budou skvěle obě varianty

Vlastnosti:
  • Gril
Kuchyně:

Ingredience

Recept

Sdílet

Šťavnatá žebra na 4 způsoby. S BBQ omáčkou, bez ní, v troubě či na grilu. Kterou zkusíte jako první?

Žebra se tradičně pomalu vaří v udírně. Čím nižší teplota, tím déle to trvá, ale zároveň platí, že čím nižší teplota, tím více vnitřní vlhkosti si žebra při vaření udrží. Takže žebru pečenému při 63 °C bude trvat asi třikrát déle, oproti žebrům vařeným při 74 °C. A právě ta, která budou pečená na 63 °C budou nakonec mít šťavnatější, masitější texturu. Téměř jako extra- jemný steak. Žebra vařená při vyšší teplotě budou mít tradičnější texturu bbq žebra s dobře vytaveným tukem a masem, které se při konzumaci trhá.

Postup

1
Hotovo
5 minut

Příprava žeber

Odstraňte membránu na zadní straně žeber. Každé žebírko rozdělte na tři až čtyři porce se třemi až čtyřmi žebry.

2
Hotovo
5 minut

Jde se mixovat koření

V dávkách kombinujte papriku, hnědý cukr, sůl, hořčičné semínko, černý pepř, česnekový prášek, oregano, koriandrová semínka a vločky červené papriky v mlýnku na koření a zredukujte na jemný prášek. Dejte stranou 3 polévkové lžíce / 45 ml směsi koření.

3
Hotovo
4 - 12 hodin

Marinujeme žebra

Žebra ze všech stran bohatě potřete zbylou směsí koření. Jednotlivé porce kořeněných žeber vložíme do vakuových sáčků. Používáte-li vakuové sáčky, přehněte vršek a přidávejte žebra, aby se na okraj sáčku nedostala žádná drť nebo vepřová šťáva, která by mohla oslabit těsnění. Do každého sáčku přidejte 4 kapky (asi 1/8 čajové lžičky / 1 ml) tekutého kouře. Sáčky uzavřete, případně zavakuujte a přeneste do lednice. Nechte 4 až 12 hodin odpočívat.

4
Hotovo
až 12 hodin

Zapneme vařič

Nastavte svůj Precision Cooker na 63 °C pro extra masitá žebírka nebo 74 °C pro žebírka s tradičnější texturou. Přidejte žebra do vodní lázně a přikryjte poklicí, alobalem nebo pingpongovými míčky. Vařte 36 hodin při 63ºC nebo 12 hodin při 74ºC.

5
Hotovo
5 minut

Po uvaření je zchladíme

Uvařená žebra přendejte do velké mísy s vodou naplněnou ledem, aby důkladně vychladla. Žebra lze v této fázi skladovat v lednici až 5 dní před dokončením.

6
Hotovo
20 minut

Jde se na omáčku

Chcete-li připravit omáčku (přeskočte, pokud připravujete suchá žebírka), smíchejte zbývající 3 lžíce koření, nastrouhanou cibuli, kečup, hořčici, melasu, worcesterskou omáčku, ocet a zbývající tekutý kouř ve středním hrnci a promíchejte. Přiveďte k varu a vařte, dokud se nezredukuje a nezhoustne, asi 20 minut.

7
Hotovo
5 minut

Žebra z vakuových sáčků

Vyjměte žebra z vakuových sáčků a opatrně osušte papírovými utěrkami. Pokud připravujete suchá žebírka, potřete zbývajícími 3 lžícemi / 45 ml koření.

8
Hotovo
20 minut

šup s tím do trouby

Nastavte rošty trouby do horní a spodní střední polohy a předehřejte troubu na 150 °C. Dva pečicí plechy s okrajem vyložte hliníkovou fólií a do každého umístěte mřížku. Rovnoměrně rozdělte žebra na rošty směrem nahoru. Přeneste žebra do trouby a pečte, dokud povrch nebude prskat a žebra se prohřejí, asi 20 minut. Žebra potřete omáčkou a vraťte na 10 minut do trouby. Vyjměte z trouby, potřete další vrstvou omáčky a vraťte do trouby, dokud nebude vysušená a lepkavá, asi o 10 minut déle. (U suchých žebírek vynechejte omáčky a pokračujte v opékání, dokud se nevytvoří křupavá kůra, celkem asi 40 minut v troubě). Vyjměte žebírka z trouby, natřete poslední vrstvou omáčky a podávejte s přebytečnou omáčkou u stolu.

9
Hotovo
45 minut

a nebo na gril

Zapalte jeden poloviční komín plný dřevěného uhlí (asi 2 1/2 litru / 2 l uhlí) Když je veškeré dřevěné uhlí zapálené a pokryté šedým popelem, vysypte a uložte uhlí na jednu stranu roštu na dřevěné uhlí. Umístěte grilovací rošt na místo, zakryjte gril a nechte 5 minut předehřát. Případně nastavte polovinu hořáků na plynovém grilu na střední stupeň, zakryjte a předehřívejte 10 minut. Grilovací rošty oškrábejte dočista grilovací škrabkou, poté rošty naolejujte tak, že v sadě kleští držíte v oleji namočenou kuchyňskou utěrku nebo papírové utěrky a 5krát až 6krát je přetřete. Umístěte žebra směrem nahoru přes chladnější stranu grilu. Přikryjte a vařte, dokud se žebra nezahřejí a nevyschnou na dotek, asi 15 minut.vařte, dokud nejsou žebra.

Žebra potřeme vrstvou omáčky a poté přendáme na teplejší stranu grilu. Přikryjte a vařte, dokud není omáčka téměř suchá, asi 7 minut. Potřete druhou vrstvou omáčky, přikryjte a vařte, dokud nebude druhá vrstva lepkavá, asi o 5 minut déle. (U suchých žebírek vynechejte omáčky a pokračujte v grilování na teplejší straně grilu, dokud se nevytvoří křupavá kůra, celkem asi 10 minut na horké straně grilu). Vyjměte žebírka z grilu, natřete poslední vrstvou omáčky a podávejte s přebytečnou omáčkou u stolu.

blank

Monika Braunová

Miluji vaření, ač jsem v podstatě neustále začátečník. Nyní sem objevila i sous vide vaření a byla to láska na první pohled. Recepty vybírám tak, aby je mohl i náš malý chlapec nebo praděda. Maso je jemné, šťavnaté. Budu ráda, když se semnou přidáte na cestu objevování této nádherné metody přípravy jídla.

losos se špenátem
předchozí
Sous Vide Losos se špenátem a dijonskou smetanovou omáčkou
smažené kuře
další
Sous Vide smažené kuře
losos se špenátem
předchozí
Sous Vide Losos se špenátem a dijonskou smetanovou omáčkou
smažené kuře
další
Sous Vide smažené kuře

Přidejte svůj komentář

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here