Ingredience
- 600g hovězí zadnív celku
- 1ks cibulevelká
- 2ks mrkevstředně velké
- 1ks perník na vaření
- 200g rajský protlak
- 40g máslo
- 90g hladká moukapodle potřeby
- 130g cukr krystalpodle potřeby
- podle potřeby nové koření
- podle potřeby bobkový list
- podle potřeby hřebíčekvolitelná ingredience
- podle potřeby tymiánvolitelná ingredience
- podle potřeby pepř
- podle potřeby sůl
- podle potřeby olej
Recept
Rajská omáčka patří k tradičním českým pokrmům, takže je na čase dát si na tuhle pochoutku recept i na našem serveru. Potřebovat budete hovězí nebo vepřové maso (vybrali jsme si původní recept s hovězím) a spoustu rajčatového protlaku a perníku.
Postup
1 Hotovo 5 min |
Opečeme masoMaso zhusta osolíme a opepříme. Pánvičku nebo menší hrnec rozžhavíme na nejvyšším plameni. Přidáme olej. Na olej dáme maso a zprudka opečeme po všech stranách, aby se zatáhlo. |
2 Hotovo 18 hod |
VařímeMaso vložíme do sous vide sáčku a vakuově zabalíme. Vodní lázeň předehřejeme na 60°C a vaříme 18 hodin. |
3 Hotovo 10 min |
Připravíme omáčkuNa pánvičce necháme rozehřát máslo. Přidáme na drobno nakrájenou cibulku a očištěnou a na drobno nakrájenou mrkev. Osmažíme dozlatova. Přidáme koření a necháme na oleji pěkně rozehřát a rozvonět. |
4 Hotovo 1 hod |
Zaprášíme moukouCibulku s mrkví zaprášíme hladkou moukou a opět pečeme až dozlatova. Zalijeme vodou nebo vývarem (cca 2 l). Přidáme protlak, na drobno nastrouhaný perník a vaříme cca 1 hodinu. |
5 Hotovo 5 min |
Přidáme masoJakmile se maso uvaří, vyjmeme ho z vodní lázně. Maso dáme na prkénko, kde ho nakrájíme na plátky. Šťávu z masa vlijeme do omáčky a opět převaříme. |
6 Hotovo 5 min |
Propasírujeme omáčkuOmáčku procedíme skrz cedník (tuhé kousky jako například mrkev můžeme propasírovat, tzn. protlačit skrze cedník). Dochutíme. |
7 Hotovo |
Podáváme |
6 Comments Skrýt komentáře
Tak jsem zkoušel hovězí zadní podle vašeho receptu. Po 8 hod jsem maso nakrájel a vypadalo krásně. Ale bylo gumové, že se nedalo jíst… škoda. Je to jen dobou vaření? Mám příště zkusit 20hod? Děkuji
Dobrý den,
dobu vaření jsme uvedli pro vaření masa na plátky. V celku je potřeba maso vařit 12 – 24 h. Nebál bych se hovězí zadní v celku nechat 24 hodin.
Děkuji za odpověď. Že jde o maso plátky mě nenapadlo. Otestuji 24h a napíšu
Není 60 stupňů málo? Měl jsem v plánu ho vařit na 70, aby bylo propečené.. přijde mi, že se to k rajské hodí víc. Mám hovězí karabáček
Dobrý deň. Mäso som mal v celku pri 68°C celých 24 hodín. Výsledok = neho v papuľke👍! Vrelo odporúčam.
Taky mi prijde malo 8 hodin. V jinych receptech je 8 hodin na platky nebo 18-24 hodin na cele kusy masa…