Ingredience
- 2 ks steaknízký roštěnec asi 5 cm široký
- 40 g olivový olej
- 100 g máslo
- podle potřeby sůl
- 5 g česnek
- 1 g tymiánčerstvý
- 250 g červené víno
- podle potřeby černý pepř
Recept
Připravit steak je docela snadné. Připravit skvělý steak? No to je docela jiná věc. Jak vám řekne každý kuchař a grillmaster, všechno je o kontrole teploty. Maso se musí dostat přesně do bodu, kdy bude měkké, šťavnaté, plné chuti a zároveň nesmí být převařené nebo nedovařené.
Každý jedlík hovězího masa má vyhraněnou představu o tom, jak má vypadat správný steak. Skalní masožravci vám řeknou, že hovězí maso musí být jasně červené a krvavé, zatímco opatrnější typy trvají na konzervativním propečení medium-well. Ať už jsou vaše preference jakékoliv, sous vide vaření vám umožní své maso přesně propéct a to s velmi malým úsilím. Co z toho vyplývá? Výborný steak už není výhradní doménou profesionálů a dalších nadšenců, kteří se vařením zabývají každou volnou chvilku.
V tomto receptu vám krok po kroku poradíme, jak připravit steak a to za použití improvizovaného sous vide setu, který sestává pouze z digitálního teploměru, speciálních plastových sáčků a hrnce na sporáku (samozřejmě – pokud jste si sous vide set již koupili, můžete namísto toho použít sous vide čerpadlo).
Začneme rychlým opečením masa, na které bude navazovat vaření ve vodní lázni o teplotě 57 °C. Výsledkem bude růžový, ale ne zase tak moc růžový, zástupy lidí milovaný steak medium-rare. Následně přidáme červené víno a připravíme bohatou omáčku s tymiánem a máslem. Výsledkem bude maso na úrovni pětihvězdičkové restaurace, které je snadné připravit, ale zcela nesnadné přestat jíst.
Postup
1 Hotovo 5 min |
Připravte vodní lázeňZa pomoci metody hrnce na sporáku nebo sous vide setu předehřejte vodní lázeň na 57 °C. |
2 Hotovo 5 min |
Steaky osmahněte na pánvi |
3 Hotovo 60 min |
Steaky vařteSteaky a máslo vložte do uzavíratelného sáčku. Vložte do vody a ze sáčku vyžeňte všechen vzduch. Horní část sáčku přichyťte ke stěně hrnce za pomoci svorky, aby neplaval po hladině. |
4 Hotovo 5 min |
Steaky opět osmahněte na pánvi |
5 Hotovo 10 min |
Připravte omáčkuPánev znovu rozpalte a přidejte šťávu, která vám zůstala v sáčku. Přiveďte k varu a přidejte česnek a tymián. Za stálého míchání pečte až do zlatova. |
6 Hotovo 5 min |
Servírujte! |
2 Comments Skrýt komentáře
Steak se před zavakuováním neochucuje?
Ne, ochutí se až při dokončování na pánvi…