Ingredience
-
3 lžíce rostlinný olej
-
1 lžíce celá semínka černé hořčice
-
2 lžičky kmínová semínka
-
košer sůl
-
černý pepř
-
1,8 - 2,2 kg jehněčí kýta bez kosti
-
1 šálek čerstvá máta
-
1 šálek koriandr čerstvý
-
1 ks šalotka
-
1 stroužek česnek
-
1 ks paprička jalapeño
-
1 lžíce ocet z červeného vína
-
3 lžíce extra panenský olivový olej
Recept
Sdílet
Vykostěné maso z jehněčí kýty je ideální na rolování a plnění různými ingrediencemi. A protože má jehněčí maso samo o sobě výraznou chuť, nemusíte se při plnění zrovna mírnit. V tomto receptu ho doplníme křupavými smaženými hořčičnými a kmínovými semínky, a pak ho uvaříme sous-vide, abychom si zajistili dokonalé maso skrz naskrz.
Postup
|
VOLBA TEPLOTY
Rozehřejte si horkou lázeň o teplotě 57°C (pro medium uvařené maso) nebo dle vaší preference masa - viz tabulka.
Velmi rare/rare: 115°F (46°C) to 124°F (51°C) 2 - 3 hod
Medium-rare: 125°F (52°C) to 134°F (57°C) 2 - 6 hod (3 hod max pokud je teplota pod 130°F/54°C)
Medium: 135°F (57°C) to 144°F (62°C) 2 - 6 hod
Medium-well: 145°F (63°C) to 154°F (67°C) 2 - 6 hod
Well-done: 155°F (68°C) a víc 2 - 6 hod
|
|
OPEČENÍ SEMÍNEK
Rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje v malé pánvi na středním plameni, přidejte hořčičná a kmínová semínka a opékejte. Neustále míchejte a vypněte cca po 30 vteřinách, jak začnou semínka vonět. Přeneste do misky a nechte vychladnout. Směs osolte a opepřete.
|
|
PŘÍPRAVA MASA
Polovinu semínkové směsi rozprostřete rovnoměrně na vnitřní stranu jehněčí kýty a pak opatrně zarolujte.
|
|
VÁZÁNÍ MASA
Svažte jehněčí roládu provázkem s rozestupy asi 2,5 - 3,5 cm, začnete zavázáním obou konců a pokračujte směrem do středu. Vnější stranu rolády pak posypte větším množstvím soli a pepře.
|
|
VAŘENÍ MASA
Jehněčí maso vložte do sous-vide sáčku a vakuujte, případně zazipujte metodou vytlačení vzduchu vodou. Potom ponořte do lázně a vařte po dobu 2-6 hodin (pro medium).
|
|
CHIMICHURRI OMÁČKA
Během vaření masa si připravte chimichurri omáčku smícháním zbývajících semínek v míse, do které přidáte nasekanou mátu, koriandr, šalotku, mačkaný česnek a papričku, ocet a olivový olej. Řádně rozmíchejte a osolte a opepřete dle chuti. Dejte stranou.
|
|
OPEČENÍ MASA
Po uvaření maso vytáhněte a opatrně osušte poklepáním papírovými utěrkami. V nepřilnavé pánvi rozpalte zbývající 1 lžíci rostlinného oleje na vysokou teplotu. Vložte maso a opečte do zlatova ze všech stran (celkem asi 4 minuty).
|
|
PODÁVÁNÍ
Maso nakrájejte na plátky a podávejte s chimichurri omáčkou.
Zdroj: seriouseats.com
|
Cestovatelka s velkou vášní pro jídlo, která se drží hesla "kolik kuchyní ochutnáš, tolikrát jsi člověkem"