Ingredience
- 350 g jehněčí kýtauvařená
- 1 ks cibule
- 2 ks mrkev
- 8 řapíků řapíkatý celer
- 240 g rajčatová omáčka
- 1 litr vývarpřípadně voda
- 4 lžíce hladká mouka
- na smažení rostlinný olej
Recept
Tohle jídlo bychom mohli (alespoň vzhledově) přirovnat k českému bramborovému guláši za použití jehněčího masa. Chuť i použitá zelenina je ale lehce odlišná.
Spoustu lidí si jehněčí maso dopřává raději v restauracích, protože se obávají nezvyklé vůně masa a taky jeho tendence se při vyšších teplotách připálit. Při sous-vide mohou jít tyto obavy stranou.
K receptu budete potřebovat již předem sous-vide uvařené jehněčí maso (8-12 hodin při teplotě 60°C pro medium uvařené maso) a poté šokově zchlazené v ledové lázni.
Postup
1 Hotovo |
VAŘENÍ MASA SE ZELENINOURozehřejte si lázeň o teplotě 84 °C. |
2 Hotovo |
PŘÍPRAVA OMÁČKYZeleninové odřezky dejte do stejné pánve s trochou oleje a opečte na středním plameni - tak, abyste při vaření slyšeli syčení. Pokud se z nich spíše odpařuje šťáva, zvyšte teplotu, naopak při praskání uberte. Opékejte zhruba půl hodiny, aby se vytvořila ta správná barva. Přidejte rajčatovou omáčku a dál opékejte. Přilijte vývar (nebo vodu), za stálého míchání přiveďte k varu a po 1 hodině sceďte. JÍŠKA: Do pánve dejte olej a rozpalte na 163 °C. Odstraňte z plamene a prosejte do oleje 5 lžic mouky. Opatrně rozmíchejte vařečkou, až se mouka rozpustí a dejte stranou. Pokud je stew příliš řídké, přidejte ještě 1-2 lžíci jíšky a vařte dál 10 minut. |
3 Hotovo |
DOKONČENÍ A PODÁVÁNÍ |