Ingredience
- 1 kuřecí stehno
- dle chuti sůl
- dle chuti pepř
- volitelně tymián
- volitelně česnek
- volitelně rozmarýn
- 1 polévková lžíce rostlinný, řepkový nebo rýžový olej
- 1 šalotka
- 1 sklenka víno
- kousek máslo
- 1 lžíce citronová šťáva
Recept
Tohle kuřecí stehno určitě nebudete dělat jen jednou!
V tomto receptu budeme pracovat s kuřecími stehny s kostí. A protože každý má rád trochu jiný styl propečení, přidáváme i tabulku s teplotou a načasováním.
Požadovaná textura: Pevná, velmi šťavnatá, mírně tuhá
- Teplota: 66°C
- Rozsah vaření: 1 až 4 hodiny
Textura: Jemná a velmi šťavnatá
- Teplota: 74°C
- Rozsah časování: 1 až 4 hodiny
Textura: Odpadání z kosti
- Teplota: 74°C
- Rozsah časování: 4 až 8 hodin
Postup
1 Hotovo dle možností vařiče |
Okořenit a do lázně |
2 Hotovo 5 minut |
Připravíme ledovou lázeň |
3 Hotovo 5 minut |
Po uvaření |
4 Hotovo 9 minut |
Vezmeme pánevKvalitní nepřilnavou nebo litinovou pánev s jednou polévkovou lžící / 15 ml rostlinného, řepkového nebo rýžového oleje rozpalte na střední teplotu. Jakmile se začne olej třpytit, stehno opatrně vložíme do horkého oleje kůží dolů. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte pružnou štěrbinovou rybí stěrku nebo prsty mírně zatlačte na kuře, abyste získali dobrý kontakt mezi kůží a pánví. Pokud jste velmi citliví na malé stříkance oleje, doporučujeme nosit rukavice a dlouhé rukávy. Kuře vařte, občas zvedněte roh špachtlí, abyste nahlédli pod (pokud se kuře pomocí špachtle hned nezvedá, netlačte na něj násilím. Nechte ho vařit déle, dokud se přirozeně neuvolní). Pokračujte ve vaření, dokud není kůže velmi hnědá a zcela křupavá, celkem 4 až 5 minut. Kuře otočte a opékejte druhou stranu, dokud se kuře neprohřeje, asi o 1 minutu déle. Přeneste kuře na talíř vyložený papírovou utěrkou, zatímco budete připravovat omáčku na pánvi. |
5 Hotovo 9 minut |
OmáčkaZačněte tím, že do pánve přidáte mletou šalotkou nebo česnek. Vařte, dokud nebude voňavý, poté přidejte sklenku vína spolu s odloženou kuřecí šťávou, kterou jste si schovali ze sous vide sáčku. V případě potřeby můžete přidat i celozrnnou hořčici. Vmíchejte kousek másla spolu s nasekanými bylinkami a citronovou šťávou podle potřeby. Dochutíme solí a pepřem. Pokud se omáčka zdá příliš hustá, přidejte několik polévkových lžic vody a intenzivně míchejte. |
6 Hotovo 3 minuty |
Servírujeme |