Ingredience
-
1 ks květák co největší hlávka
-
olivový olej
-
sůl
-
černý pepř
-
citronová šťáva
-
česnekový prášek
-
-
paprika mletá
-
TAHINI DIP
-
tahini - sezamová pasta
-
čerstvá petržel
-
voda
-
citronová šťáva
-
sůl
Recept
Sdílet
Kdo tvrdí, že si vegetariáni nemůžou dát hodně dobrý steak? Nemusí být totiž z masa, a i tak bude delikátní a výživný – třeba ten náš květákový s tahini dipem. Sous-vide vaření pomůže udržet květák křupavý a ne mazlavý, navíc uchová jeho tvar a vitamíny. S dipem ze sezamové pasty bude chutnat lehce orientálně.
Postup
|
PŘÍPRAVA KVĚTÁKU
Podélně rozřízněte květák na tenké plátky (2,5 - 5 cm). Ochuťte plátky olivovým olejem, černým pepřem, mletým česnekem, solí a citrónovou šťávou. Vložte plátky do sáčku a vakuujte - je důležité nenechat v sáčku žádný vzduch.
|
|
VAŘENÍ KVĚTÁKU
Ponořte sáček do připravené lázně a případně ho něčím zatěžkejte, aby neplaval. Vařte 1 hodinu
|
|
OPÉKÁNÍ KVĚTÁKU
Vytáhněte sáček z lázně, nechte chvíli odkapat nebo otřete papírovými utěrkami. Potom potřete olivovým olejem, posypte paprikou, česnekem, solí a pepřem. Rozpalte pánev a květák rychle opečte nad silným plamenem, aby byl zlatavý a křupavý.
|
|
PŘÍPRAVA DIPU
Do mixéru dejte tahini pastu se studenou vodou, začněte mixovat a postupně přidávejte citrónovou šťávu, sůl a petržel, až dosáhnete správné konzistence a pro vás ideální chuti.
|
|
SERVÍROVÁNÍ
Talíř polejte dipem, na něj položte květákový steak. Pokud chcete pikantnější verzi, posypte chilli nebo přidejte pokrájenou chilli papričku. Skvěle také chutná s posypanými opečenými arašídovými a piniovými ořechy.
Dip také můžete servírovat bokem a namáčet květák dle chuti.
Zdroj: sousvideer.com
|
Cestovatelka s velkou vášní pro jídlo, která se drží hesla "kolik kuchyní ochutnáš, tolikrát jsi člověkem"