Background Image

Mrkvový dort bez mouky

1 2
Mrkvový dort bez mouky

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
800 g mrkev velká
80 g máslo slané
275 g mléko
112 g sýr krémový (např. Mascarpone)
138 g cukr
5,8 g sůl
2,6 g jedlá soda
140 g tmavý rum
35 g rozinky
1 g vanilka semínka
7 g skořice celá tyčinka
0,6 g karamon zelený
1 g muškátový květ prášek
1 g karagenan iota
1,1 g karagenan kappa
50 g voda
3 ks mrkev malá

Zdravý, ale přitom neskutečně dobrý zákusek.

Vlastnosti:
  • Bezlepkový
  • Vegetarián
Kuchyně:

Ingredience

Recept

Sdílet

Hustý, navlhlý mrkvový dort s našlehanou sýrovou polevou je americká klasika, která byla vynalezena v roce 1970 a od té doby je stále stejně populární. Tato pochoutka se hodí jako dezert prakticky do jakéhokoliv menu a můžete s ním pohostit i člověka na bezlepkové dietě. Na následujících řádcích vám na mrkvový dort bez mouky dáme recept.

Číst
4 základní kroky sous vide vaření

Postup

1
Hotovo
1 min

Připravíme vodu

Vodní lázeň předehřejeme na 90 °C.

2
Hotovo
5 min

Připravíme mrkve

Velké mrkve očistíme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtiny. Každý kousek rozčtvrtíme a pak z něj vyřízneme jádro.

Tip: Jádro mrkve je často hořké a dřevnaté, pokud ho odstraníme, dostaneme sladší a jemnější pyré.

3
Hotovo
40 min

Propečeme v tlakovém hrnci

Do tlakového hrnce vložíme 400 g mrkve nakrájené na čtvrtky podle předchozího kroku, dále 80 g másla, 7 g skořice, 0,6 g zeleného kardamomu, 35 g rozinek, 40 g tmavého rumu, 1 g muškátového květu a 0,6 g jedlé sody. Uzavřeme a vaříme 20 minut. Každých pět minut hrnec otevřeme a obsah promícháme, aby se provařil rovnoměrně.

Sundáme z ploténky a odstavíme, dokud tlak v hrnci zcela neklesne.

4
Hotovo
10 min

Rozmixujeme

Z tlakového hrnce vyjmeme všechno tvrdé koření. Obsah přelijeme do mixéru a mixujeme asi 3 minuty na maximální výkon. Směs prolisujeme přes cedník s jemnými očky.

5
Hotovo
cca 10 min

Zredukujeme rum

Zbytek černého rumu vložíme do hrnce a na mírném plameni redukujeme dokud nebude mít pouze 20 g.

6
Hotovo
5 min

Zkombinujeme ingredience

Do vzniklého mrkvového krému vmícháme 200 g mléka a zredukovaný rum. Dále přidáme 50 g cukru, 4 g soli, 2 g jedlé sody, 1 g vanilky, 1 g karagenanu (kappa) a 0,8 g karagenanu (iota).

Všechny ingredience smícháme za pomoci ponorného mixéru. Suché ingredience do směsi přidáváme postupně, lépe se pak smíchají.

7
Hotovo
5 min

Sbalíme

Krém rozdělíme do dvou sous vide sáčků a vakuově zabalíme.

8
Hotovo
5 min

Smícháme další přísady

V misce smícháme 38 g cukru, 1,9 g soli, 0,2 g karagenanu (iota) a 0,1 g karagenanu (kappa). Za pomoci ponorného mixéru přimícháme 75 g mléka a 112 g smetanového sýra.

9
Hotovo
5 min

Sbalíme

Sýrovou hmotu rozdělíme do dvou sous vide sáčků, přičemž jeden z nich bude vážit asi 2× více než druhý (přibližně 150 g/75 g) a vakuově zabalíme.

10
Hotovo
1 min

Připravíme formu

Připravíme si kulatou formu, nejlépe z umělohmotných proužků a s ocelovým snímatelným dnem.

11
Hotovo
9 min

Uvaříme mrkvovou hmotu (1. sáček)

Jeden sáček s mrkvovou hmotou vložíme do sous vide lázně a vaříme 9 minut.

12
Hotovo
15 min

Nalijeme první vrstvu

Do formy nalijeme obsah prvního sáčku. Necháme asi 15 minut odležet při pokojové teplotě.

13
Hotovo
9 min

Uvaříme sýrovou hmotu (1. sáček)

Do sous vide lázně vložíme první sáček (75gramový) se sýrovou hmotou a vaříme 9 minut.

14
Hotovo
5 min

Nalijeme druhou vrstvu

Do formy nalijeme obsah druhého sáčku. Tato vrstva bude rychle tvrdnout, takže buďte opatrní.

15
Hotovo
9 min

Uvaříme mrkvovou hmotu (2. sáček)

Do sous vide lázně vložíme 2. sáček s mrkvovou hmotou a vaříme po dobu 9 minut.

16
Hotovo
15 min

Nalijeme třetí vrstvu

Do formy nalijeme obsah třetího sáčku. Necháme asi 15 minut odležet při pokojové teplotě.

17
Hotovo
9 min

Uvaříme sýrovou hmotu (2. sáček)

Do sous vide lázně vložíme druhý sáček (150gramový) se sýrovou hmotou a vaříme 9 minut.

18
Hotovo
5 min

Vytvoříme polevu

Obsahem posledního sáčku polijeme zatuhlý dort. Dáváme pozor, aby poleva byla rovnoměrně po celém povrchu dortu.

19
Hotovo
1 h

Necháme odležet

Dort dáme do chladu a necháme alespoň hodinu uležet.

20
Hotovo
30 min

Připravíme mrkev na ozdobu

Z malých mrkviček odřízneme vše kromě asi 1 cm od zelené natě (viz. obrázek). Omyjeme, vložíme do sous vide sáčku, přidáme 50 g vody a 50 g cukru a vakuově zabalíme. Vaříme asi 30 minut.

21
Hotovo
5 min

Ozdobíme a servírujeme

Ozdobu z mrkve vyjmeme ze sous vide sáčku a překrojíme podélně napůl. Položíme je na vrchní část dortu. Dort rozkrájíme a podáváme.

blank
Chutí přetékající domácí konzervované hovězí s devítidenním nálevem (sous vide)
předchozí
Chutí přetékající domácí konzervované hovězí s devítidenním nálevem (sous vide)
Náš oblíbený kapustový salát
další
Náš oblíbený kapustový salát
Chutí přetékající domácí konzervované hovězí s devítidenním nálevem (sous vide)
předchozí
Chutí přetékající domácí konzervované hovězí s devítidenním nálevem (sous vide)
Náš oblíbený kapustový salát
další
Náš oblíbený kapustový salát

Přidejte svůj komentář

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here