Ingredience
- 800 g mrkevvelká
- 80 g másloslané
- 275 g mléko
- 112 g sýrkrémový (např. Mascarpone)
- 138 g cukr
- 5,8 g sůl
- 2,6 g jedlá soda
- 140 g tmavý rum
- 35 g rozinky
- 1 g vanilkasemínka
- 7 g skořicecelá tyčinka
- 0,6 g karamonzelený
- 1 g muškátový květprášek
- 1 g karagenaniota
- 1,1 g karagenankappa
- 50 g voda
- 3 ks mrkevmalá
Recept
Hustý, navlhlý mrkvový dort s našlehanou sýrovou polevou je americká klasika, která byla vynalezena v roce 1970 a od té doby je stále stejně populární. Tato pochoutka se hodí jako dezert prakticky do jakéhokoliv menu a můžete s ním pohostit i člověka na bezlepkové dietě. Na následujících řádcích vám na mrkvový dort bez mouky dáme recept.
Postup
1 Hotovo 1 min |
Připravíme vodu |
2 Hotovo 5 min |
Připravíme mrkve |
3 Hotovo 40 min |
Propečeme v tlakovém hrnciDo tlakového hrnce vložíme 400 g mrkve nakrájené na čtvrtky podle předchozího kroku, dále 80 g másla, 7 g skořice, 0,6 g zeleného kardamomu, 35 g rozinek, 40 g tmavého rumu, 1 g muškátového květu a 0,6 g jedlé sody. Uzavřeme a vaříme 20 minut. Každých pět minut hrnec otevřeme a obsah promícháme, aby se provařil rovnoměrně. Sundáme z ploténky a odstavíme, dokud tlak v hrnci zcela neklesne. |
4 Hotovo 10 min |
Rozmixujeme |
5 Hotovo cca 10 min |
Zredukujeme rumZbytek černého rumu vložíme do hrnce a na mírném plameni redukujeme dokud nebude mít pouze 20 g. |
6 Hotovo 5 min |
Zkombinujeme ingredienceDo vzniklého mrkvového krému vmícháme 200 g mléka a zredukovaný rum. Dále přidáme 50 g cukru, 4 g soli, 2 g jedlé sody, 1 g vanilky, 1 g karagenanu (kappa) a 0,8 g karagenanu (iota). Všechny ingredience smícháme za pomoci ponorného mixéru. Suché ingredience do směsi přidáváme postupně, lépe se pak smíchají. |
7 Hotovo 5 min |
Sbalíme |
8 Hotovo 5 min |
Smícháme další přísady |
9 Hotovo 5 min |
Sbalíme |
10 Hotovo 1 min |
Připravíme formu |
11 Hotovo 9 min |
Uvaříme mrkvovou hmotu (1. sáček) |
12 Hotovo 15 min |
Nalijeme první vrstvu |
13 Hotovo 9 min |
Uvaříme sýrovou hmotu (1. sáček)Do sous vide lázně vložíme první sáček (75gramový) se sýrovou hmotou a vaříme 9 minut. |
14 Hotovo 5 min |
Nalijeme druhou vrstvu |
15 Hotovo 9 min |
Uvaříme mrkvovou hmotu (2. sáček)Do sous vide lázně vložíme 2. sáček s mrkvovou hmotou a vaříme po dobu 9 minut. |
16 Hotovo 15 min |
Nalijeme třetí vrstvuDo formy nalijeme obsah třetího sáčku. Necháme asi 15 minut odležet při pokojové teplotě. |
17 Hotovo 9 min |
Uvaříme sýrovou hmotu (2. sáček)Do sous vide lázně vložíme druhý sáček (150gramový) se sýrovou hmotou a vaříme 9 minut. |
18 Hotovo 5 min |
Vytvoříme polevu |
19 Hotovo 1 h |
Necháme odležetDort dáme do chladu a necháme alespoň hodinu uležet. |
20 Hotovo 30 min |
Připravíme mrkev na ozdobu |
21 Hotovo 5 min |
Ozdobíme a servírujeme |