Ingredience
- 160 g mořská sůl
- 100 g máslo
- 80 g cukr krystal
- 800 g voda
- 800 g led
- 400 g losos
- 1 lžička olivový olej
- 40 g jarní cibulkanakrájené
- 2 lžíce majonéza
- 1 lžíce Sri racha
- 2 lžičky sojová omáčka
- 2 lžičky sezamový olej
- plátky okurky k servírování okurka
- k podávání Pažitka a sezamová semínka
Recept
Tradiční poke je v podstatě sashimi salát z velmi čerstvé syrové ryby nakrájené na kostky (poke v havajštině znamená „krájet nebo řezat“), smíchané se sójovou omáčkou, sezamovým olejem, ořechy kukui, havajskou solí a mořskými řasami nebo sladkou cibulí. Dnes mají na Havaji v mnoha obchodech široký výběr různých druhů poke – od tuňáka, lososa až po chobotnici. Jednou z mých nejoblíbenějších variant poke je pikantní losos. Vzhledem k tomu, že není vždy snadné (nebo cenově dostupné) koupit rybu ve kvalitě sashimi, je tu „faux poke“ – nebo chcete-li „faux-kay“. Tento recept má všechny skvělé chutě, které miluji na pikantním lososovém poke, ale používám kvalitního lososa, nikoli ten ve kvalitě sashimi. Používáme metodu solení, kdy rybu nejdříve rychle naložíme a pak vaříme sous vide při nízké teplotě. Výsledkem je krásně pevná, ale přitom jemná textura, která se dobře krájí. Podávejte toto pikantní lososové „faux-kay“ poke na plátcích okurky jako elegantní jednohubku, nebo ho servírujte v čtverečcích mořských řas a vytvořte tak poke tacos!
Postup
1 Hotovo 5 minut |
Příprava solného roztoku |
2 Hotovo 45 minut |
Marinujeme lososa |
3 Hotovo 1 hodina 10 minut |
Zavakuujeme a vařímeLososa vyjměte z nálevu a osušte papírovou utěrkou. Vložte lososa do velkého sáčku na zip nebo vakuově utěsněného sáčku s olivovým olejem. Utěsněte pomocí techniky ponoření do vody nebo vakuovačky, která je nastavená na vakuování vlhkých pokrmů Předehřejte vařič na požadovanou teplotu 40ºC. Vložte do vodní lázně a nastavte časovač na 1 hodinu. |
4 Hotovo 6 hodin |
|
5 Hotovo 5 minut |
Jde se mixovat.. |
6 Hotovo 5 minut |
Servírujeme |