Ingredience
- 6 polévkových lžic asijská rybí omáčka88 ml
- 6 polévkových lžic javorový sirup88 ml
- 5 polévkových lžic Mirin74 ml
- 2 čajové lžičky sezamový olej10 ml
- dle chuti černý pepř
- 1 limetka
- na ozdobu koriandr čerstvý
- 1 velké rajčenakrájené vodorovně na silné plátky
- 450 gramů flank steak
Recept
Lehká, dobrá a rychle připravená večeře s rajčátky.
Jak umocnit šťavnatost kousku masa? Vařte ho s přísadami, které mají také hodně umami nebo pikantnosti, stejně jako hovězí maso. V tomto případě to znamená spolu s rybí omáčkou a rajčaty. Dnes si ukážeme, jak na jednoduchou, asijskou marinádu z rybí omáčky, mirinu (japonské rýžové víno), sezamového oleje a javorového sirupu. To všechno se zredukuje, aby se zintenzivnily chuti.
Vzhledem k tomu, že potřebujeme flank steak tenčí, může se snadno převařit. To se vám při soud vide vaření ale nestane. Zkuste ho vařit pouze 90 minut. Sami uvidíte, že ve výsledku bude křehký, ale stále s příjemnou chutí. Nezapomeňte ho nakrájet přes dlouhá svalová vlákna, aby se dal snadno jíst.
Postup
1 Hotovo 10 minut |
Zahřejeme vařičNaplňte velký hrnec vodou a připojte soud vide vařič. Nastavte ho na 55 stupňů Celsia. Mezitím, než se voda zahřeje na požadovanou teplotu, si připravíme omáčku. V malém hrnci smíchejte rybí omáčku, javorový sirup, mirin, sezamový olej a černý pepř. Přiveďte k varu na středně vysoké teplotě a nechte asi 5 minut redukovat, dokud nebude lehce sirupová. Nechte marinádu vychladnout na pokojovou teplotu. Odlijte si stranou asi polovinu. |
2 Hotovo 90 minut |
Vše do sáčku |
3 Hotovo 30 minut |
Připravíme rajčata |
4 Hotovo 5 minut |
Zpět k rajčatůmPo půl hodině vyjměte plátky rajčat ze sáčku. Plátky rajčat potřeme z obou stran trochou odložené marinády. Grilovací pánev potřete sprejem na vaření a položte na sporák na středně vysokou teplotu. Plátky rajčat grilujte asi 2 minuty z každé strany. Vyjměte a dejte stranou. Vyjměte flank steak ze sáčku a potřete odloženou marinádou. Grilujte na pánvi 1–2 minuty z každé strany na středně vysoké teplotě. Pozorně sledujte, protože cukry v marinádě budou mít tendenci maso rychle zhnědnout. Položte maso na servírovací talíř. Ozdobte plátky rajčat, troškou čerstvé limetkové šťávy a lístky koriandru. Podávejte tak, že flank steak nakrájíte proti vláknu masa. |
5 Hotovo |
|