Ingredience
- 400 g cibuleasi 1 velká
- 140 g celerasi 3 stonky
- 140 g karotkaasi 1 velká
- 2 stroužky česnek
- 1 ks hovězí žebrakrátká, nakrájená na 4 porce
- podle potřeby sůl
- podle potřeby černý pepř
- podle potřeby olej
- 45 g rajčatový protlak
- 250 g červené víno
- 45 g hovězí demi glace
- 0,2 g vločky chilli
Recept
Beatles, Bob Dylan, Louis Armstrong: nepřekonatelní velikáni. Ekvivalent jídla? Krátká hovězí žebírka. Když tyhle malé masové kostičky připravíte tradičními metodami, jsou prakticky nepřekonatelné. Ale když je připravíte metodou sous vide, přijde vám, jako by byly z jiného světa. Vážně. Dáme vám recept a můžete si to sami vyzkoušet…
Postup
1 Hotovo |
Připravíme vodní lázeň |
2 Hotovo 10 min |
Připravíme zeleninuCibuli, celer, karotku a česnek pečlivě očistíme a umyjeme pod studenou tekoucí vodou. Cibuli a celer nakrájíme na jemno. Mrkev a česnek nastrouháme. |
3 Hotovo 10 min |
Ochutíme a opečemeHovězí žebírka rozdělená na 4 kusy po obou stranách posypeme dostatečným množstvím soli a pepře. Na pánvi nalijeme olej a ohřejeme na středním plamenu. Jakmile bude olej dostatečně rozehřátý, vložíme žebírka a pečeme nejprve po jedné a pak po druhé straně dokud nebudou zlatavě hnědá (cca 2 min na jedné a 2 min na druhé straně). |
4 Hotovo 30 min |
Připravíme glazuruZeleninu opečeme na oleji na středně vysokém plamenu. Jakmile cibule bude průhledná, přidáme rajský protlak. Poté přidáme víno, demi glace a chilli vločky a redukujeme, dokud nevznikne hustá poleva. |
5 Hotovo 24 h |
Zabalíme a vařímeDo sous vide sáčku vložíme opečená žebírka a všechny zbylé ingredience. Vakuově zabalíme a vaříme po 24 hodin. Tip: Vzhledem k tomu, že se žebírka vaří hodně dlouho, doporučujeme je zabalit do více sáčků najednou – dno o vysoké teplotě může jednu vrstvu sáčku jednoduše poškodit. Dále doporučujeme, abyste hrnec či nádobu na vaření přikryli například fólií na vaření. Zamezíte tím úniku páry. |
6 Hotovo |
Servírujeme |
2 Comments Skrýt komentáře
S jakou hmotností žeber v receptu kalkulujete?? Děkuji
Odpovím si sám – zhruba 2 kila. Tip pro ostatní: 75° je málo, maso bylo tuhé. Doporučuji nejméně 80°.