Ingredience
- 4 ks filet mignono šířce asi 2,5 cm
- podle potřeby sůl
- podle potřeby černý pepř
- podle potřeby olivový olej
- podle potřeby česnek
- podle potřeby hřebíčeknemusí být
- podle potřeby bobkový listčerstvý (ale nemusí být)
- podle potřeby máslo
Recept
Dobře udělaný filet mignon je smetanově hladký kus svíčkové, který je v podstatě vrcholem kulinářského umění. Filet mignon má jedinou nevýhodu – jedná se o prémiové maso s vysokou cenou, takže při jeho přípravě nelze připustit chybu. A od toho je tu sous vide! Tento způsob vaření vám pomůže připravit perfektní filet mignon bez starostí o výsledek!
Tip: Filet mignon můžete podávat s čekankovým salátem a brokolicovým pyré!
Postup
1 Hotovo 2 min |
Připravíme sous vide lázeňPro „rare“ filet mignon předehřejte sous vide lázeň na 52 °C. Pro „medium“ filet mignon potom na 56 °C. Tip: Propečený filet mignon není poživatelný, ale pokud byste si nemohli pomoci, sous vide lázeň předehřejte na 60 °C. |
2 Hotovo 3 min |
Připravíme steakSteak okořeníme solí, pepřem a dalším kořením podle chuti. |
3 Hotovo 5 min |
ZabalímeSteaky vložíme do uzavíratelného sáčku tak, aby nebyly příliš plné. Pokud se steaky do jednoho sáčku vejdou jen stěží, raději použijeme dva sáčky. Do každého sáčku přidáme trochu olivového oleje. Pokud chcete, přidejte celý stroužek česneku rozdrcený plochou nože. Dále přidejte trochu čerstvého tymiánu a podle chuti i další koření (například bobkový list). Tip: Do směsi můžete přidat koření přesně podle vaší chuti. |
4 Hotovo 45 min |
Vaříme |
5 Hotovo 5 min |
DokončímeSáček vyjmeme ze sous vide lázně. Takto zabalený můžeme steak uchovat v lednici na později. Před konzumací maso vyjmeme ze sáčku, obereme z něj bylinky a opatrně ho osušíme papírovou utěrkou. Předehřejeme si pánev na střední teplotu. Do pánve vložíme trochu másla. Jakmile se máslo rozpustí, přidáme steak a pečeme asi 45 sekund po obou stranách (do zlato-hněda). Vyjmeme. Osolíme, opepříme a okamžitě podáváme. |