Ingredience
- 500 g hovězí kližka
- 500 g cibule
- podle potřeby paprika mletá
- podle potřeby majoránka
- podle potřeby kmín
- podle potřeby sůl
- podle potřeby pepř
- 2 stroužky česnek
- volitelná ingredience masox
- 1-2 lžíce hladká mouka
Recept
Pravý český guláš lze připravit metodou sous vide. Vaření v sáčku v předem stanovené teplotě zajistí, že maso bude perfektně provařené a měkké. Tady máte recept!
Postup
1 Hotovo 10 min |
Připravíme masoHovězí kližku nakrájíme na středně velké kostičky. Posypeme solí a pepřem a vakuově zabalíme. |
2 Hotovo 24 - 48 h |
VařímeSous vide lázeň zahřejeme na 60°C. Vložíme sáček s masem a vaříme min. 24 hodiny. |
3 Hotovo |
Připravíme základ omáčkyDo středně velkého hrnce dáme máslo a zahřejeme na středním plamenu. Cibuli nakrájíme na jemno a dáme do hrnce. Za občasného míchání restujeme, dokud cibule nezrůžoví. Přidáme mouku a za stálého míchání orestujeme dozlatova. Nakonec přidáme papriku a kmín a restujeme cca 3 minuty, dokud koření nezačne pěkně vonět. |
4 Hotovo 10 min |
Doděláme omáčkuDo hrnce s cibulí přidáme cca 2 litry studené vody. Přidáme masox a uvařené kostičky masa včetně šťávy. Přivedeme k varu a vaříme cca 10 minut. |
5 Hotovo 10 min |
Rozšleháme omáčkuVyjmeme maso. Přidáme rozmasírovaný česnek a omáčku rozšleháme. Maso vrátíme do omáčky a podle potřeby osolíme a opepříme. V případě, že není vývar dostatečně silný, můžeme přidat kostku masoxu. Vrátíme na kamna a po dalších cca 5 minutách varu odstavíme. |
6 Hotovo |
Podáváme |
4 Comments Skrýt komentáře
Co ten masox?
Dobrý den, masox se přidá do omáčky, pokud vývar z masa omáčku dostatečně neochutí. Jedná se o volitelnou ingredienci.
Sous Vide jsem si zamiloval ale dělat hovezi gulas takhle? Maso musí bejt asi super ale masox, to je jedna věc co je tam strašidelná a cibuli na guláš dělat na másle? To teda sorry ale to vůbec. Jedině sádlo nebo olej. Jen cibulový základ dělám na guláš hodinu ale na másle? To nedělá nikdo. To je pořádnej úlet ???
Masox je vskutku kulinarsky bizar. Hovězí vyvar z kosti, nebo lze použit v reznictvi demi glace a pridat par lzicek. Máslo na cibuli mi take přijde zbytečně, sadlo lepsi.