Ingredience
- 0,5 kg krůtí prso
- dle chuti košer sůl
- dle chuti černý pepř
- 1 polévková lžíce rostlinný olej
- 1 velká cibule
- 1 velká mrkev
- 2 stonky celer
- 1,5 l kuřecí vývar
- 2 bobkový list
- 1 lžička sojová omáčka
- 45 g máslo
- 30 g hladká mouka
Recept
Sous-vide je fantastický způsob vaření sváteční pečeně. Krůta připravená touto metodou bude uvařená přesně tak, jak ji máte rádi – s extra křupavou kůží.
Proč tento recept funguje:
- Svázání dvou polovin prsou do válce umožňuje dokonale rovnoměrné vaření a nádhernou prezentaci.
- Sous-vide vaření nabízí velmi vysokou úroveň přesné kontroly nad konečnými výsledky.
- Vaření kůže odděleně v troubě přináší pečené chutě a extra křupavost, kterou milujeme na skvělém pečeném krůtím mase.
- Použití hrudní kosti k posílení vývaru poskytuje bohatou, chutnou omáčku.
Postup
1 Hotovo dle vařiče |
Zahřejte vařič |
2 Hotovo 2 hodiny 30 minut |
Svažte prsa dohromadyJemně přitlačte maso do rovnoměrného válcového tvaru. Svažte prsa v 1-palcových intervalech pomocí krátkých kuchyňských provázků. Začněte tím, že zavážete oba konce, pak postupujte do středu a střídejte kravaty na každé straně. Znovu upravte tvar krocana, aby vytvořil úhledný válec. Můžete použít vakuový svařovací stroj, ale stejně dobře poslouží i odolný sáček na zip. Vložte krůtu do sáčku. V této fázi může být krůta chlazena až 3 dny do sucha. Pomalu spusťte sáček do hrnce s vodou a nechte tlak vody vytlačit vzduch přes horní část sáčku. Jakmile je ze sáčku pryč většina vzduchu, pečlivě sáček uzavřete těsně nad vodoryskou. Vařte 2 hodiny 30 minut. |
3 Hotovo 5 minut |
Kůže |
4 Hotovo 50 minut |
Vymačkat bubliny a zatížitOpatrně vymačkejte všechny vzduchové bubliny. Na první položte druhý pečicí plech s okrajem, aby pokožka zůstala při pečení rovná. Kůži opečte v troubě, dokud není extrémně křupavá. To trvá asi půl hodiny až 45 minut. Uvařenou kůži lze nechat vychladnout při pokojové teplotě a skladovat v otevřené nádobě až jeden den. Před podáváním jej znovu opečte v toustovači, pokud změkne (i když pravděpodobně nezměkne). |
5 Hotovo 5 minut |
PodávámeKdyž je krůta uvařená, vyjměte ji ze sáčku a opatrně rozvažte všechny provázky. Uvařenou krůtu lze také vychladit v ledové lázni a uchovávat v lednici až týden. Před podáváním jen maso zahřejte ve vodní lázni o teplotě 54,4 °C asi hodinu. Krůtu nakrájejte velmi ostrým kuchařským nožem a hladkými, rovnoměrnými tahy. |