Ingredience
- 2 ks krůtí stehno
- podle potřeby sůl
- podle potřeby glutaman sodnýlze vynechat
- podle potřeby tymiánlze vynechat
- podle potřeby šalvějlze vynechat
- podle potřeby petržellze vynechat
Recept
Lidé milují rolády. Jsou neodolatelné nejen kvůli dokonale kulatému tvaru, ale také kvůli její náplni, která vždycky slibuje malé překvapení.
Ačkoliv lidé roládu připravovali už před několika stovkami let, stále se jedná o moderní pokrm, který nikoho nemůže urazit. V tomto receptu vám připravíme kulinářskou specialitu v podobě sous vide krůtí rolády.
Postup
1 Hotovo 20 min |
Vykostíme krůtí stehna |
2 Hotovo 2 min |
OsolímeV případě krůtího stehna je lepší posolit maso klasickou solí, nikoliv solným lákem. Krůtí stehno má totiž dostatek kolagenu a tuku, aby bylo šťavnaté, a sůl pomáhá upevnit jeho strukturu. |
3 Hotovo 3 min |
Přidáme koření a glutaman sodný |
4 Hotovo 20 min |
Zabalíme roláduDobře. Krůtí stehna jsou očištěná, vykostěná a ochucená. Je na čase zabalit je. Vezměte potravinářskou fólii a rozprostřete na ni maso z jednoho stehna. Druhé stehno položte na stehno první a to tak, aby silnější část ležela na části slabší a naopak. Stehna potravinářskou fólií nakonec pevně sbalte do požadovaného tvaru (viz obrázek). Zavažte provázkem. Fólii na několika místech propíchejte párátkem. |
5 Hotovo 3 - 6 h |
Nechte odležet nebo začněte vařitNyní roládu můžete uložit do ledničky, nebo ji rovnou uvařit. Pokud se rozhodnete pro vaření, předehřejte vodní lázeň na 66 °C. Roládu včetně fólie vložte do uzavíratelného sous vide sáčku a vložte do vody. Balíček připevněte ke stěně hrnce za pomoci sponky. Vařte po dobu nejméně tří hodin (méně propečené, šťavnatější maso) a nejvíce šesti hodin (více dušené maso s uvařenou texturou). |
6 Hotovo 5 min |
Vyjměte z vodní lázněUvařenou roládu vyjměte z vodní lázně a rozbalte – zbavte provázků i potravinářské fólie. Pečlivě osušte za pomoci čisté utěrky nebo ručníku. |
7 Hotovo 10 min |
Opečte |
8 Hotovo |
Vysušte, nakrájejte a servírujte! |