Ingredience
- podle potřeby kuřecí prsíčka
- podle potřeby olej
- podle potřeby máslo
- podle potřeby sůl
- podle potřeby černý pepř
Recept
Kuřecí prsíčka jsou údajně jednoduchá na přípravu. My s tím však moc nesouhlasíme. Kuřecí prsíčka se dají jednoduše převařit nebo nedovařit a to v kuchyni nemusíte být úplní nováčci.
Pokud chcete připravit kuřecí prsíčka, která jsou dobře propečená, ale zároveň pěkně šťavnatá, je to docela problém. Spousta pokrmů (a to dokonce i mas) se dá připravit mnohem jednodušeji.
Ale tohle všechno je nyní minulost. Když kuřecí prsíčka připravujeme v teplé vodní lázni, stačí její teplotu nastavit na 60 °C a metodu sous vide nechat, ať se o zbytek postará sama. Už nikdy víc se nebudete muset starat o to, kdy kuřecí prsíčka vyndat z trouby, protože doba vaření sous vide kuřecích prsíček má tzv. „vůli“. To znamená, že maso z lázně nemusíte vytahovat přesně na minutu.
Další skvělou věcí je, že zatímco se kuřecí prsíčka vaří, máte dostatek prostoru připravit k nim nějakou dobrou přílohu, pečenou zeleninu nebo salát.
Postup
1 Hotovo 2 min |
Předehřejte vodní lázeň na 60 °CKuřecí prsíčka máme rádi vařené na 60 °C po dobu jedné hodiny. Pokud ovšem preferujete jiný stupeň propečení, inspirujte se v naší tabulce času a teplot vaření. |
2 Hotovo 3 min |
Zabalte kuřecí prsíčkaKuřecí prsíčka opatrně vložte do uzavíratelného sáčku. Přidejte pár lžic oleje, máslo nebo jemný tuk v takovém množství, aby prsíčka pokryla lehkým povlakem. |
3 Hotovo 60 min |
VařteSáček s kuřecími prsíčky vložte do vody a připevněte ke straně hrnce. Vařte při teplotě 60 °C a to po dobu jedné hodiny, nebo zvolte jiný čas a teplotu. Poznámka: Při přípravě pokrmu za pomoci uzavíratelného sáčku můžete použít metodu výtlaku vzduchu za pomoci vody. |
4 Hotovo 7 min |
Vyjměte ze sáčku, opečte (doporučeno)Když jsou prsíčka hotová, opatrně je vyjměte z obalu a za pomoci papírové utěrky je lehce osušte. Dejte na plotnu pánev a rozpalte ji na vysokou teplotu. Pokud připravujete kuřecí prsíčka s kůží, osmahněte je na straně kůže za pomoci pár kapek oleje. Pokud připravujete kuřecí prsíčka bez kůže, do pánve přidejte olej a pak maso osmahněte po dobu jedné minuty po obou stranách. |
5 Hotovo 3 min |
Ochuťte, podávejte |
4 Comments Skrýt komentáře
U kuřecího masa se uvádí bezpečná teplota 74°C, takže tohle mi přijde jako docela riskantní recept (byť chuť masa je pak skvělá) 🙂
Dle tabulky teplot by se drůbež měla vařit od 60°C (medium), ja osobně dělám kuřecí prsa bez kosti na 63,5°C a jsou dostatečně udělané a šťavnaté 🙂 Tabulka teplot zde
Dobrý den, kuře se obecně nedoporučuje ohřívat. Je možné kuře v sous vide připravit předem a po zchlazení uchovat několik dnů zavakuované nebo je lepší ho vždy dělat čerstvé?
Několik dnů? Po uvaření v sous vide a co nejrychlejším zchlazení ve vodní či nejlépe ledové lázní vydrží v lednici při teplotě okolo 2 C minimálně měsíc. Pak je stačí vyndat z lednice, nechat hodinu natemperovat v pokojové teplotě, vytáhnout ze sáčku, osušit a zprudka opéct. Ideální maso pro prezentací výhod sous vide pro nepolíbené 🙂