Ingredience
- 2 ks filety z lososaasi 2,5 cm široké
- podle potřeby olivový olej
- podle potřeby sůl
- podle potřeby černý pepř
Recept
Losos je duchem středomořského pohostinství – není možné žít v Evropě a nebýt touto rybou s lahodnou chutí a růžovou dužinou naprosto posedlí. Vydatné a přesto delikátní, takové je maso z lososa.
Losos je stěžejní složkou mnoha chutných pokrmů, filety z lososa jsou ovšem zdaleka nejpoužívanější. Stejně jako všechny ostatní ryby, i losos se dá velmi jednoduše převařit. A to je skvělý důvod pro přípravu lososa metodou sous vide.
Na rozdíl od pečení lososa na pánvi nebo v troubě sous vide metoda zajistí, že vaše maso nikdy nebude vysušené. Aby byl losos připravený ideálně, ponoříme ho na do lázně o teplotě 50 °C. Po asi 40 minutách ryba krásně zrůžoví a je připravená k podání.
Po uvaření sous vide lososa steak rychle opečeme na pánvi po obou stranách až do zlatova. Následně ho ochutíme všemi možnými způsoby včetně soli a pepře, případně ho vykoupeme v nějaké chutné zálivce. Na všechno zapomeňte. Vítejte do nové éry pečení ryb a svého lososa si náležitě vychutnejte.
Postup
1 Hotovo 2 min |
Připravte vodní lázeňZa pomoci improvizované metody Tip: Jedná se o stejnou teplotu, na kterou je nastavena voda ve většině kohoutkových dřezů. Pokud tedy lázeň začnete s nejteplejší vodou z kohoutku, přivedete vodu do požadované teploty mnohem rychleji. Losos připravený při 50 °C je středně propečený a části jeho svaloviny jdou jednoduše od sebe. Pokud vám losos chutná více nebo méně propečený, doporučujeme vám přizpůsobit teploty vaření podle naší tabulky. |
2 Hotovo 40 min |
Uvařte rybuDo sáčku o velikosti 3 nebo 6 litrů přidejte dostatečné množství olivového oleje. Rybí filety mají tendenci rozpadat se, olej jim v tom zabrání. Rybí filety vložte do sáčku. Sáček zbavte vzduchu a přesuňte do vodní lázně. Poznámka: Doba úpravy masa se bude lišit v závislosti na velikosti ryby. Pro tento recept používáme filetu o šířce asi 2,5 cm, která váží asi 120 – 180 gramů. Filety vyjměte ze sáčku a dejte na talíř kůží nahoru. |
3 Hotovo 2 min |
OpečteDo středně rozehřáté pánve přidejte olej. Filety opatrně otočte z talíře na pánev tak, aby strana s kůží směřovala dolů (lososa obvykle pečeme pouze po této straně). Lososa pečte asi 45 sekund, aniž byste s filetem pohybovali – jakmile kůžička bude křupavá, ryba z pánve snadno sklouzne bez přilepení k pánvičce. |
4 Hotovo 1min |
Dochuťte, podávejte |
1 Comments Skrýt komentáře
doctorate of education online tavor kaufen definition of public health