Ingredience
- 200 g bílé fazolesuché
- 1 kg voda
- 4 g sůl
Recept
Fazole byly populární stravou námořníků v 19. století. Stejně jako všechny sušené luštěniny i ony potřebují před vařením změkčit, aby měly bohatou krémovou strukturu.
Vaření fazolí může vypadat jednoduše, ale pokud to chcete udělat opravdu dobře, musíte mít cit. Fazole se nejlépe uvaří jen v přiměřeném množství vody, aby změkly jejich stěny a došlo k dostatečnému promočení. Pokud vody použijete víc, můžete přijít o bohaté živiny, pigmenty a také o chuť.
Při vaření fazolí je překvapivě důležitá i kvalita vody. Vaření fazolí ve tvrdé vodě posiluje buněčné stěny a fazolím brání v rychlém měknutí. Lepší je voda měkká nebo alespoň neutrální. Pokud nemáte na výběr, do tvrdé vody přidejte trochu soli, která z povrchu fazolí odstraňuje hořčík a tím napomáhá k jejich rychlejšímu změknutí.
V tomto receptu vám prozradíme, jak vařit fazole metodou sous vide.
Postup
1 Hotovo 16 - 24 h |
Fazole namočíme |
2 Hotovo 2 min |
Fazole vyjmeme z nálevu a důkladně opláchnemeNamočené fazole vyjmeme z ledničky a přecedíme přes cedník. Důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. |
3 Hotovo 3 min |
Zabalíme |
4 Hotovo 90 min |
Vaříme |
5 Hotovo |
Podáváme |