Ingredience
- 2 Nízký roštěnec
- 1 lžíce extra panenský olivový olej
- 2 lžíce drcený černý pepř
- dle chuti Košer sůl
- 3 až 4 lžíce nesoleného másla, pokojové teploty
- 2 kusy jarní cibulka, nakrájené na tenké plátky
- 1/2 šálku hovězí vývar
- 1/3 šálku brandy
- na ozdobu Drcený růžový pepř
Recept
Klasika — pepřový steak. Ne se smetanou, jak to mnozí viděli, ale s jednoduchou omáčkou s máslem. Tato omáčka, jejíž příprava trvá jen pár minut, je ideální pro sous vide steak. Rychlé opékání na pánvi zanechá jen tolik chuti, aby obohatilo omáčku. Podávejte s opečenými bramborami a možná klidně i s pořádným kouskem chleba na vytření zbytků omáčky. Pokud nemáte brandy ve skříni, nestyďte se sáhnout po whisky. Nízký roštěnec je křehký, chutný kus hovězího masa, který pochází z krátkého hřbetu, který se nachází na hřbetu zvířete.
Postup
1 Hotovo 5 hodin |
Hned k masu..Steaky osušte papírovou utěrkou. Potřete olivovým olejem a do obou stran steaků vtlačíte drcený pepř. Dochutíte solí. Umístěte každý steak do vlastního velkého sáčku na zip. Sáčky utěsněte technikou ponoření do vody. Dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, nebo až 5 hodin. Po uplynutí této doby vyjměte steaky z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. |
2 Hotovo 1 hodina |
Nastavte teplotu vařiče |
3 Hotovo 4 minuty |
Po uplynutí doby ve vařiči..Když časovač zhasne, vyjměte sáčky z vodní lázně. Vyjměte steaky ze sáčků a jemně je osušte papírovými utěrkami. Snažte se na steacích zachovat co nejvíce zrnek pepře. Ve velké pánvi na vysoké teplotě rozpusťte 1 lžíci másla. Přidejte steaky a opékejte, dokud nezezlátnou, asi 1 minutu z každé strany. Přendejte na talíř a přikryjte, aby zůstaly teplé. |
4 Hotovo 5 minut |
K omáčceSnižte teplo na minimum. Přidejte tři čtvrtiny nakrájené jarní cibulky a vařte do změknutí, asi 1 minutu. Zvyšte teplotu na vysokou. Přidejte hovězí vývar a přiveďte k varu. Pokračujte ve vaření, dokud se vývar nezredukuje na polovinu. Přidejte brandy a pokračujte v rychlém varu po dobu 2 minut. (Buďte opatrní, pokud pracujete s plynovým plamenem; brandy může snadno vzplanout.) Odstraňte pánev z ohně. Přidejte zbývající máslo, po 1 lžíci, krouživým pohybem pánev rozpusťte a zapracujte máslo. Před přidáním poslední lžíce másla ochutnejte – můžete být spokojeni s chutí tak, jak je. Dochutíme solí. |
5 Hotovo |
Podáváme |
2 Comments Skrýt komentáře
Zase překlad z nějaké američtiny? Zkuste zajít do masný a chtít dva NewYork strip steaky! Co to jako v Česku je? Čtete si ty překlady někdy po sobě? Pro koho jsou ty recepty určeny? Nejvíc mě fascinuje, jak požadujete udržovat teploty v hrnci, nebo i v troubě na desetiny stupně! Co to máte,proboha za troubu? Běžné trouby Vám těžko udrží +/- 1stupeň. Zkuste si to někdy změřit! …. prostě ženská…..
Dobrý den, pokud půjdete do masny a budete chtít dva New York strip steaky. Dostanete steak někdy se používá také název STRIPLOIN STEAK a je z nízkého roštěnce. Je to kus masa, který je libový, masitý a pevný s vnějším tukovým krytím po jedné straně. Správně šťavnatý by měl být vysoký nejméně 2,5 cm. Není pravda, že jde o nějakou nestandardní surovinu. Ano, stupně byly překlep, který sem opravila. K poznámce směrem k ženské nebudu více reagovat.