Ingredience
- 500 gramů filet z tuňáka
- 2 velké brambory
- 1 kus červená cibule
- 1 kus mrkev
- 1 hrst zelené fazolky
- 4 vejce
- 1 hrst zelený salát
- 1 polévková lžíce sojová omáčka
- 1 polévková lžíce med
- 1 polévková lžíce limetková šťáva
- 1 polévková lžíce Sri racha
- 1 polévková lžíce sezamový olej
- 3 polévkové lžíce olivový olej
- 1 stroužek čerstvý česnek
- 1/2 lžičky strouhaný zázvor
- 1 lžička sezamová semínka
Recept
Salát Nicoise je v podstatě letní salát z rajčat, brambor, natvrdo vařených vajec, oliv a ančoviček pocházející z francouzského města Nice.
Parádně uvařený tuňák byl sladký i pikantní . K tomu skvěle sedí také lehce pikantní asijský vinaigrette. Ten salátu dodá osvěžující chuť.
Postup
1 Hotovo 5 minut |
Začneme omáčkou VinaigretteVyšleháme jednoduchý asijský vinaigrette. Sojová omáčka, med, sezamový olej, Sri Racha, limetková šťáva, sezamová semínka, mletý česnek a nastrouhaný zázvor. Proporce? Řiďte se spíš podle vaší chuti. Začněte se stejnými porcemi sójové omáčky, medu, Sri Racha a limetkové šťávy. Ochutnejte a upravte podle své chuti. Poté přidejte česnek, zázvor a sezamový olej. Opět ochutnejte a upravte. Nakonec vmíchejte trochu olivového oleje nebo jakéhokoli neutrálního ochuceného oleje, aby se vinaigrette spojil. Dejte do lednice a nechte chvilku odpočinout. |
2 Hotovo 3 minuty |
Tuňák je na řadě |
3 Hotovo 7 minut |
Nechte ho odpočinout |
4 Hotovo 15 minut |
Přemístíme tuňáka do vodní lázně |
5 Hotovo 5 minut |
Připravte ledovou lázeň |
6 Hotovo |
SalátNyní je čas připravit salátovou zeleninu. Já jsem se snažila, aby tato interpretace byla nějakým způsobem hodná označení Nicoise, takže jsem se držela docela blízko původních komponent. Ale třeba se sushi rýží si ho umím také představit. Vezmeme omáčku z lednice a teď už to jen všechno spojíme dohromady na talíři. |