Background Image

Sous vide steak

4 0
Sous vide steak

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
4 steak rib eye, flank steak, rump steak
podle potřeby sůl
podle potřeby černý pepř
podle potřeby olivový olej
podle potřeby bobkový list
podle potřeby máslo

Křehký a šťavnatý steak, který si prostě zamilujete!

Ingredience

Recept

Sdílet

Steak. Nic lepšího neexistuje. Uvnitř šťavnatý a zvenku křupavý a dobře kořeněný. Přidejte k němu pečené máslové brambory a vychlazené Martini a máte z toho energické jídlo, které potěší každého vlka z Wall Street.

Většina z vás se vynikající hovězí steaky snaží připravit vlastnoručně doma, ale proslýchá se, že to pravé blaho přichází pouze od mistrů kuchařů v drahých restauracích. Díky následujícímu receptu přijdete na to, že to není žádná pravda. Sous vide započala novou éru, kdy si i naprostý amatér doma může připravit pětihvězdičkové pokrmy.

Stačí, abyste si u řezníka vybrali čerstvý kus masa, hodili ho do jemně ohřáté vody a za pár desítek minut se vrátili a po drobné úpravě na pánvi si pokrm vychutnali. Zapomeňte na to, že byste maso museli hlídat, zapomeňte na ztrátu šťavnatosti kvůli špatně odhadnutému času, zapomeňte na všechny tyto nepříjemnosti. Prostě se vraťte ve chvíli, kdy budete připraveni vychutnat si perfektní pokrmy.

Nevěříte? Tak pokračujte ve čtení. V tomto receptu vás provedeme přípravou šťavnatého a velmi chutného steaku, o němž budete nadšeně básnit ještě za pár let.

Číst
4 základní kroky sous vide vaření

Postup

1
Hotovo
2 min

Steak okořeňte

Obě strany steaku bohatě posypeme solí a čerstvým pepřem.
Tip: Možná jste slyšeli o tom, že sůl přidaná do jídla ještě před vařením začne reagovat s proteiny a naruší strukturu masa. Čím déle přitom sůl s masem reaguje, tím více se jeho textura naruší. Zkoušeli jsme, jaký vliv bude mít sůl na strukturu sous vide steaků a přišli jsme na to, že v tomto případě sůl maso negativně neovlivňuje. Takže se nebojte a pořádně ho osolte!

2
Hotovo
2 min

Předehřejte vodní lázeň podle požadovaného stupně propečení

Vyberte si požadované propečení masa – jako vodítko vám může posloužit fotografie níže – a vodní lázeň předehřejte na danou teplotu.
Pořádně se ponořte do kombinace časů a teplot – podívejte se na naši tabulku teplot a časů vaření sous vide metodou.
Pssst: Nemáte doma ponorné oběhové čerpadlo, tedy speciální sous vide set? Použijte improvizovanou techniku jako je tahle!

3
Hotovo
1 min

Steak zabalte

Steak vložte do uzavíratelného sáčku (ziplock) nebo sous vide sáčku, pokud nějaký máte. Přidejte asi dvě lžíce olivového oleje nebo jiného tuku podle vaší chuti plus čerstvé bylinky, které zrovna máte po ruce. My jsme použili čerstvý bobkový list, ale stejně dobře by steak mohl chutnat také s tymiánem nebo rozmarýnem.

4
Hotovo
45 min

Vařte

Sáček vložte do předehřáté vody. Přitom mějte na paměti, že horní část sáčku visí před okraj hrnce. Zkontrolujte, že vršek sáčku jste nenechali otevřený, aby nemohl unikat vzduch. Horní část sáčku připevněte ke straně hrnce, aby držela na místě.
Steak o šířce 2,5 cm je hotový za 45 minut, ale ve vodě ho můžete nechat po dobu až dvou hodin, aniž by se převařil. To je na sous vide vaření krásné!

5
Hotovo
2 - 6 min

Steak dodělejte

Předehřejte si pánev na velmi vysokou teplotu a přidejte do ní máslo. Jakmile máslo přestane bublat, přidejte do něj steak ze sáčku. Pokud chcete, přidejte k němu ještě nějaké bylinky.
Pohybujte steakem po pánvi krouživými pohyby po obou stranách po dobu maximálně 1-2 minut (celkem). Steak díky tomu získá výbornou chuť a zlatavou kůrčičku, čehož můžete dosáhnout také tím, že steak dokončíte na grilu nebo dokonce ve fritéze.
Tip: Šťávu z pytlíku můžete použít na super-rychlou omáčku. Po vyjmutí steaku stačí na pánev přidat trochu vody, vína, piva atd. a rychle povařit.

6
Hotovo
1 min

Servírujte

Připravte se na ten nejlepší steak, který jste v životě ochutnali. Steak housy vám budou závidět!

blank
sous vide vepřové kotlety s mrkví a romesco
předchozí
Sous vide vepřové kotlety s mrkví a romesco
Sous vide steak s omáčkou z červeného vína a se šťouchanými bramborami
další
Jednoduchý sous vide steak s omáčkou z červeného vína
sous vide vepřové kotlety s mrkví a romesco
předchozí
Sous vide vepřové kotlety s mrkví a romesco
Sous vide steak s omáčkou z červeného vína a se šťouchanými bramborami
další
Jednoduchý sous vide steak s omáčkou z červeného vína

5 Comments Skrýt komentáře

Máte pravdu, 3 minuty po jedné straně jsou hodně. Má tam být 1-2 minuty celkem (tedy po obou stranách).

Přidejte svůj komentář

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here