Ingredience
- 8 kg voda
- 540 g uzená sůl
- 360 g hnědý cukr
- 6 kg vepřový bůček
- 20 g dusitan sodný
- 240 g melasa
- 60 g sojová omáčka
- 120 g prášek chipotlelze nahradit uzenou paprikou
- 100 g černý pepř
- 45 g hořčičný prášek
- 30 g cibulový prášek
- 15 g česnekový prášek
- dřevěné chipsy
Recept
Uzené hrudí je v kulinářství skutečným majstrštykem. Bohužel, i v těch nejvyhlášenějších restauracích bývá uzené hrudí často nejméně zajímavou volbou celého jídelního lístku. S uzeným hrudím bývají velké problémy. Pokud není vysušené, může mít nevýraznou nebo dokonce lojovitou chuť. V naší redakci jsme se rozhodli tomuto nešvaru učinit přítrž a prozradit vám, jak si doma tuto pochoutku připravíte bez větších problémů.
Postup
1 Hotovo 5 min |
Připravte si nálev |
2 Hotovo 5 min |
Očistěte bůčekBůček očistěte tak, jak jste zvyklí. Někteří lidé bůček rádi zbaví veškerého tuku, někteří prorostlé části bůčku nechávají. |
3 Hotovo 15 min |
Bůček naložte |
4 Hotovo 3 hod |
Přidejte dusitan sodnýTento krok je volitelný, ovšem chcete-li na masu vytvořit růžový lem, naprosto nezbytný. Naberte malé množství dusitanu sodného nebo nakládací soli a zamíchejte ji do nálevu. Hrudí vraťte do slaného nálevu a nechte je tam další 2 až 3 hodiny. Pozor: Před použitím dusitanu sodného si přečtěte návod. S touto látkou musíte pracovat velmi opatrně. |
5 Hotovo 5 min |
Připravte glazuru |
6 Hotovo |
Připravte vodní lázeň |
7 Hotovo 5 min |
Natřete maso |
8 Hotovo 24 h |
Vařte |
9 Hotovo 5 min |
Vytvořte křupavou kůrčičku |
10 Hotovo 5 min |
Maso opět natřeteJakmile maso uvaříte, vyndejte ho ze sáčku a lehce osušte. Potřete další vrstvou glazury. |
11 Hotovo 3 - 4 hod |
Obalte v koření |
12 Hotovo 3 hod |
Maso opečte |